Antwerpen

Brasschaat (Rustoordlei) * 23/9/8

Het is Mariaburg Brasschaat rustoord aan de Kattekesberg en de Lourdesgrot bestaat nog altijd, ben er  in zomer 2012 nog geweest.

Edward Avermaete [edward.avermaete@telenet.be]

foto_1211886988_5 brasschaat

Mooi filmpje over de geschiedenis van de Lourdesgrot:

https://www.brasschaat.be/lourdesgrot-brasschaat-rustoord

foto_1211886988_5 brasschaat

 http://www.kerknet.be/kerkenleven/gallery.php?ID=4263

brasschaat

Info: Maria Peyskens-Poppe (80 jaar).

Adres: Graaf Van Landaststraat 121 9700 Oudenaarde (Eine) 055/313650

Brasschaat grot2

Rustoordlei ; kleurenfoto opgezonden door: 

Mathias Stuyck
Toerisme Brasschaat
Bredabaan 407
2930 Brasschaat
tel.: 03 650 03 80
e-mail:toerisme@brasschaat.be

Hierbij de beloofde foto’s van de grot van Brasschaat Rustoord. De foto’s werden genomen tijdens de bedevaart vorig jaar in mei, van ziekenzorg Brasschaat

m.vr.gr.

Ria   natuurentuin@scarlet.be natuur.ria@gmail.com

 

brasschaat Afbeelding 355mini

 

brasschaat Afbeelding 321

brasschaat Afbeelding 325mini

Ik laat u weten dat wij hier in Brasschaat een zeer mooie lourdesgrot hebben ze staat bij ons op rustoord-kaart en is indetiek zoals in Lourdes ik kan u een foto bezorgen via e-mail
groetjes
mvr leysen – claus Jenny

jenny.claus@skynet.be

Ik publiceer in vijf afleveringen over de Lourdesgrot van Brasschaat, dus ook de andere en verdwenen groten binnen deze gemeente. Er staan heel wat foto’s in. En geschiedenis van de rotseerders.(misschien een item om toe te voegen wie maakte die grotten elders ? Interesse, u kan lid worden van de heemkring Breesgata  (klik op deze link voor het artikel) en u heeft dan de nodige tijdschriften.Ik kan u alvast proficiat wensen met uw site, maar meer gevens ivm creators, sponsors van deze grotten zou wetenschappelijk en kunsthistorisch van belang zijn. Want er verdwijnt veel in razend tempo !
Nog vragen, mail mij.

gowieluc@skynet.be

Wie toekijkt naar de koepelwand ziet er vele ex voto’s, woorden van dank voor wel thuisgekomen soldaten, om bekomen genzingen, om bekomen gunsten. Ze betegelen letterlijk de dankbaarheid.

brasschaat 7

brasschaat 6

scannen0001 klein
scannen0002 klein

Info Breesgata: http://www.box.net/shared/fy9ybav512

brasschaat SSA45408

brasschaat SSA45409

Info: Martin en Ingrid Van Goethem

Foto’s Bedo:

260609~1

2600A7~1

260609~4

260609~2

260609~3

Betreft : BRASSCHAAT
 
Prachtige grot bezocht. Zeer druk bezocht. Vele kaarsen en bloemen. Diverse heiligenbeelden.
Kruisweg in rotspartijen. Schuilhuisje in cementrustiek. Kortom : een pareltje.
 
Locatie : in de parochie van de H. Familie, vlakbij kerk in de Rustoordlei te Brasschaat.
 
Vr gr Bedo
 
* Edward Avermaete

https://atv.be/nieuws/video-provinciale-erfgoedprijs-mariadomein-brasschaat-69478

* Foto Edward Avermaete

Brasschaat nieuw.jpg

Brasschaat Lourdesgrot rustoord 3.jpg

lourdesgrot rustoord brasschaat de kruisweg.jpg

*Zou dit de kapel in Stabroek zijn ? neen zou toch in Brasschaat staanmariagrot rustoord brasschaat mariaburg.jpg

*

Brasschaat programma.jpg

Brasschaat a.jpg

 *Gezien op TV4 in ‘Nieuwe buren’, waarbij Karen Damen en haar vriend acteur James  gaan wonen in Hoboken en trachten rond te komen met het minimuminkomen.

Op wandel met bejaarden kwamen zij deze prachtige Lourdesgrot tegen.

20161005_221754.jpg

http://www.demorgen.be/nieuws/karen-damen-leeft-maand-op-leefloon-b3a598a8/

*Nieuw boek over Lourdesgrot Brasschaat Rustoord

*Bezoek aan dit prachtige Lourdesdomein, thans in restauratie, na studiedag te Edegem op 23/9/2023:

15 gedachten over “Brasschaat (Rustoordlei) * 23/9/8”

  1. als kind woonde ik in de louislei mariaburg brasschaat.Af en toe gingen mijn grootvader en ik naar de grot.Terug naar huis gingen we eetbare paddestoelen plukken.
    mvg

    Like

  2. heb in rusthuis sint vincentius in kalmthout in de hof een kleine grot van olv lourdes gezien.En het kerkschip aan houtdok de schippersvereniging heeft vriendenkring van lourdes.

    Like

    1. De grot te Brasschaat- Rustoord in de wijk Kaart. Ze stond vroeger aan de kleine Molen Weg samen met de Rochuskapel, dus niet de Lourdesgrotgrot die later gezet is Stabroek aan de Heuvels ! De Lourdesgrot is bij oprichting onder impuls van Antoon van den Weyngaert opgericht Rustoord werd toen als deel van Sinte Mariaburg aanzien (1911) . Later zijn door verdere ontwikkeling de wijk Kaart en Rustoord naar elkaar toegegroeid. Dus spreken we vandaag over de grot van ’t Rustoord. De volledige geschiedenis van alle Brasschaatse grotten, maar vooral de prachtige restauratie van het Mariadomein in Rustoord zal in detail gepubliceerd worden in mei 2019. Het zal een stevig boek worden waarin de kunstenaars aanbod komen die met hun beeldhouwateliers actief waren om Mariaparken te verrijken.
      Mvg
      Luc Gowie

      Like

  3. Ter info: wordt nu ook opgenomen (met deze tekst) op http://www.openkerken.be

    2930 – Mariadomein Kaart (Brasschaat)

    Religieus domein naast de kerk, met Lourdesgrot, Kruisweg, enz..
    In de wijk Kaart in Brasschaat bevindt zich naast de kerk een uniek Mariadomein. De Mariagrot van Stabroek werd in 1916 overbracht vanuit Stabroek. In Kaart bevindt zich nu een domein met Lourdesgrot, Kruisweg, een VII-Weeënweg en een St. Rochuskapel. Een festival van rotseerkunst.
    Grondeigenaar Antoon Van den Weyngaert koos een langwerpig, met dennenbomen begroeid perceel van circa zesduizend vierkante meter uit ten noorden van de kerk. De grot werd er ingewijd op 15 augustus 1916.
    Een jaar later werd beslist om een Zevenweeënweg van Onze-Lieve-Vrouw bij de grot te bouwen. Beeldhouwer Jozef Lodewijk Jacobin ontwierp de staties: telkens een bas-reliëf in een kleine betonrotsformatie. In 1917 volgde de aanleg van de tuin met afsluiting. Voor de Lourdesgrot werden een preekstoel, een bron en een pelgrimsdak gebouwd, allemaal constructies in cementrustiek.
    Dat jaar werd het religieuze park verder uitgebreid met een kruisweg: veertien staties gemaakt door de Antwerpse beeldhouwer Jacques Coomans senior en door Jacobin in een betonrots gezet. Jacobin realiseerde in 1919 de veertiende statie van de graflegging van Jezus, ingewerkt in een holte onder de Sint-Rochuskapel. De kruisweg werd ingezegend in 1921.
    Er vonden in de tweede helft van de 20ste eeuw verschillende restauraties plaats. In 1962 zorgde de firma Tondeleers voor een opknapbeurt. In 1987 werden de betonconstructies van de staties hersteld en deels heropgebouwd. De polychrome beschildering van de reliëfs van de kruisweg dateert ook uit die fase. Aan het begin en het einde van de Zevenweeënweg werden respectievelijk een beeld van Sint-Jozef en een piëta geplaatst.

    Raymond Billen
    Kalverstraat 24, 3320 Hoegaarden

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.