Antwerpen

Balen (Neet – Schoorheide) 7/1/10

Balen

 Steenweg Op Leopoldsburg zonder nummer

Balen

De Lourdesgrot Malou werd onder impuls van EH Jonghmans en Emiel De Baeck in 1941 opgetrokken. Ze werd op een driehoekig stuk grond gebouwd, twee hectaren groot, geschonken door “Antverpia”.

Breesgata – Luc Gowie

* Mariapark, met rozenkranskapellen en Lourdesgrot, opgericht op en perceel dat ter beschikking werd gesteld door de verzekeringsmaatschappij Antverpia, zie gehuchtsinleiding. Tot de helft van de jaren 1950 druk bezochte bedevaartplaats. Het geheel bestaat uit rozenkranskapellen ingeplant rondom een begraasd, ovaal plein en langs een pad naar een tweede, driehoekig plein met ten noordwesten een Lourdesgrot van imitatierotsstenen (staaldraad en gietbeton); de grot met altaarnis werd gebouwd in 1941 door de firma Janssens (Westmeerbeek) en bevatte oorspronkelijk witstenen beelden van Onze-Lieve-Vrouw en Bernadette (laatstgenoemde thans verdwenen), door beeldhouwer E. Daems uit Turnhout; ingehuldigd in 1942. Statiekapellen met neogotische reminiscenties, ingehuldigd in 1943; opgetrokken uit beton en ceramiek door Calisto Sedrani (Balen). Aan de voet van elke kapel bevond zich oorspronkelijk een bordje met de naam van de schenker.

Een Heilig Hartbeeld van de hand van E. Daems (Turnhout) van witte Franse steen, 1939, werd in de jaren 1970 overgebracht van het rechter zijaltaar van de kapel en in de noordelijke hoek geplaatst.

  • VERMEULEN R., Historiek van “Het Maloudomein” te Schoorheide, (Heemkundige Kring Balen, driemaandelijks tijdschrift nr. 18, 1984/1, p. 19-20)

Balen 150237.jpg

Balen 150236.jpg

*Betreft : Balen ( Neet Schoorheide)

Ter plaatse geweest en het volledige Mariadomein werd verleden jaar gesloopt.

Niets meer terug te vinden.

Bedo.

Een gedachte over “Balen (Neet – Schoorheide) 7/1/10”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s