Antwerpen

Laakdal (Eindhout) 18/8/8

Het is fijn dat die zaken geïnventariseerd worden. VVV Laakdal heeft dat gedaan voor de kapelletjes (zie website) in  de gemeente. Nu wordt werk gemaakt van de glasramen in de 5 parochiekerken en de oorlogsmonumenten.

In Laakdal staan er 4 Lourdesgrotten:

1) langs de straat Oude Tramlijn in deelgemeente Eindhout;

2) langs Beustereind in deelgemeente Vorst;

3) langs Geelsebaan in Vorst-Meerlaar en  

4) langs Wijngaardbos in Veerle.

Wij beschikken over uitleg van deze Lourdesgrotten.

Met vriendelijke groeten

Frans Vangenechten – Cultuurbeleidscoördinator

Dienst Cultuur & Toerisme – Eindhoutdorp 13, 2430 Laakdal.

Tel. 014/259705 – fax. 014/259709 – frans.vangenechten@laakdal.be

http://www.laakdal.be

Hier reeds een foto van de grot van Eindhout:

Grot Laakdal

Kapel Eindhout 06

eindhout

Lourdesgrot Eindhout

De leden van de KWB die voor het eerst naar Lourdes op bedevaart gingen, brachten een Mariabeeld mee. De daaropvolgende KWB vergadering werd er gevraagd om een grot te bouwen waarin  het Mariabeeld  kon geplaatst worden. Een mooi stukje grond bevond zich op de Oude Tramlijn, maar was eigendom van de gemeente. Een aantal bewoners van Eindhout ging overleggen met de gemeente. De gemeente Laakdal gaf in 1980 niet enkel een bouwvergunning voor deze grot maar ook een stuk grond waar de grot mocht komen. In 1981 werd dan overgegaan tot de bouw van de grot. Einde 1981 was de grot voltooid.

Geluk of toeval? Rond de periode dat de gemeente de bouwvergunning voor de grot goedkeurde,  sprong het sas van Meerhout-Gestel. De leden van de KWB staken de hoofden samen. Die brokstukken, die konden ze wel gebruiken. Dus niet alleen de hoofden werden samen gestoken, ook de handen werden uit de mouwen gestoken. Er werd met man en macht gewerkt om de brokstukken van Meerhout-Gestel naar Eindhout over te brengen. Iedereen van de KWB die in het bezit van een aanhangwagen was, reed heen en weer brokstukken halen. Ieder lid droeg wel op de een of andere manier zijn steentje bij. Zo kreeg het beeld dat meegebracht werd van Lourdes een nieuw onderkomen.

De wijk onderhoud tot op heden nog altijd zijn grot.

Jaarlijks vinden er twee openluchtvieringen plaats. Een viering vindt plaats de laatste dagen van april, dus voor de meimaand en de tweede vindt plaats op 15 augustus.  Elk jaar is er in de maand mei ook een voorbidding en dit steeds op dinsdag om 19u.

Onze grot wordt tot op heden nog steeds druk bezocht. Mensen houden er halt, steken er een kaarsje aan. Spijtig genoeg blijft onze grot ook niet gespaard van de kwaal van de eeuw. Namelijk vandalen hebben onze grot al bezocht en dit met allerminst goede bedoelingen. Toch geven we de moed niet op en telkens er vandalisme is gebeurd herstellen wij onze grot waar we zo fier op zijn. Iedereen met goede bedoelingen is altijd van harte welkom aan onze grot.

Info: Jos Cools en André Baeken, Tulpenstraat 11 en Oude Tramlijn, 2430 Laakdal, 014/86 64 52 en 014/86 61 24

Er bestaat in Eindhout ook een beschermde kapel O.L.Vrouw van Lourdes, dus geen grot maar wel een bidkapel voor Lourdes. Zioe hierna:

DSC_0572

Nog informatie van Antje Bex:

viewer 1

*Betreft: Laakdal ( Eindhout)

Recente foto’s van de prachtige Lourdesgrot in Eindhout – Oude Tramlijn.

Bedo

2 gedachten over “Laakdal (Eindhout) 18/8/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.