West-Vlaanderen

Tielt (Kanegem) 26/11/8

Tielt  Kanegem HPIM2307

In de deelgemeente KANEGEM staat deze grot. 

Tielt  Kanegem HPIM2307

Bedo bernard.lefebvre@skynet.be

Is dat aan de school ?

http://home.scarlet.be/~gdierync/Lourdeswebsite/lourdesgrotten.htm

Tielt kanegem getatt

Kanegem: Espestraat z.nr. Lourdesgrot. Kopie van de grot te Lourdes waar in 1858 Maria zou zijn verschenen, door de Zusters van het Geloof te Kanegem naar verluidt eigenhandig gebouwd na de Eerste Wereldoorlog, uit dankbaarheid voor het gespaard blijven van onheil. De grot stond achteraan de tuin van de Zusters, maar was ook toegankelijk voor het publiek vanaf de straat. Vandaag enkel nog toegankelijk van straatzijde, en afgesplitst van de school.
Site afgesloten met betonplaten omheining, toegang via ijzeren hek tot pleintje in losse verharding, omzoomd door struiken. Aan noordzijde een “grotto” onder Acacia, opgebouwd uit cementmortel en stukken baksteen, afgewerkt met een witte kalklaag. Centrale ondiepe grottoegang waarin kaarsstaanders, rechtsboven daarvan een nis met O.-L.-Vrouwebeeld, voor de grot een beeld van de knielende Bernadette. Onder de beeldnis een ingemetseld marmeren tablet met opschrift: “DANK / VOOR VOLKOMENE GENEZING / OP O.L.V. HEMELVAART 1923”.
VERSCHUERE A., De Zusters van ’t Geloove, Tielt, 1940, p. 104.
 

http://paola.erfgoed.net/sdx/inventaris/toon.xsp?id=87096&base=objekt&qid=sdx_q0&p=1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.