Vlaams-Brabant

Aarschot (Wolfsdonk – Weybroekstraat) * 27/11/8

Wolfsdonk Weybroekstraat SCANNEN002

Grot in de tuin van Johannes Pauwels en Rosa Bergmans, Weybroekstraat 15, 3201 Wolfsdonk

Wolfsdonk Weybroekstraat 15 org

Johannes (Wannes) Pauwels had altijd al graag een grot in zijn tuin gehad. Toen hij in 1954 een oude mestput afbrak voor het huis, kon hij zijn droom waarmaken. Met het afbraakmateriaal bouwde hij een grot. Zijn vrouw zette er een Lieve-Vrouwebeeld uit Lourdes in. De krans maakte hij zelf: op een houten kader bevestigde hij gevlochten kunststofrozen. deze krans wordt elk jaar in de meimaand teruggezet.

De niet-egale grotkapel is op zijn breedste punt 1,72 meter. Ze is 1,41 m. hoog en 1,93 m. diep. Onderaan werd een opening voorzien van 78 cm. breed, 52 cm. hoog en 6 cm .diep om bloemstukken in te zetten. De nis met een O.L.V.-Beeld staat rechts op een hoogte van 1,10 m. Ze is 34 cm; breed en 40 cm. hoog. Ze is bovenaan licht boogvormig. De achterzijde is sterk aflopend (=bolvormig), de eerste 10 cm. bestaat uit afbraakmateriaal, de rest is met aarde aangevuld en ondertussen volledig begroeid met klimop.

Het geheel werd gecementeerd en grijs overschilderd. Voor de grot is er een rood geschilderd, betonnen vloertje van 1,23 m. lang en 0,78 m. breed. Het Lourdesbeeldje heeft een hoogte van 30 cm.: het is wit met een lichtblauwe band. Langs de omtrek van de nis werd een in kunststof vervaardigde bloemenkrans op een groene, houten kader aangebracht. In de onderste nis staan kunststof bloemen in een bruine vaas.

Deze gegevens komen uit het boek  “De kleine huisjes van Aarschot”.  U kan dit boek elke woensdag komen inkijken in het archief.

Dit boek is ook op onze dienst verkrijgbaar aan de prijs van 23,55 €

Wij hopen u met deze info van dienst te zijn geweest .

Met vriendelijke groeten  

Dienst toerisme Aarschot Elisabethlaan 103 3200 Aarschot

016-56.97.05  fax: 016-56.97.22   dienst.toerisme@aarschot.be   www.aarschot.be

*Het huis is in renovatie, maar het Lourdesgrotje staat er nog, prachtig onderhouden.

Wolfsdonk 20180408_164941 Weybroekstraat 15

Een gedachte over “Aarschot (Wolfsdonk – Weybroekstraat) * 27/11/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.