Antwerpen

Antwerpen (Berendrecht) 17/4/9

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/10800

Opgericht in 1732 als veldkapel, toegewijd aan Maria. Naderhand uitgegroeid tot bedevaartsoord. Oorspronkelijke kapel: gemetselde zuil met bovenaan een nis met het Onze-Lieve-Vrouwebeeld. In 1734 werd hierrond een kapel gebouwd die in 1925 sterk vergroot werd en aangepast in neogotische stijl, naar ontwerp van J. Sel (1924); het oude gedeelte met de zuil werd opgevat als koor van de neogotische constructie. Algemene opknapbeurt in 1982 naar aanleiding van het 250-jarige bestaan.

Omringend parkje voor ’t eerst beplant met linden in 1837, naderhand ook met eiken; verdere aanplanting in 1889. Oprichting van de 15 staties van de Rozenkrans in 1906. Heilig Hartbeeld en Heilige Theresia, evenals Lourdesgrot van 1927.

 

102238.jpg


In Berendrecht (Antwerpen) bevindt zich een Lourdesgrot(1927)in de hof van de Kapel van den Hagelberg(1732)


Ook op de speelplaats van de vroegere meisjesschool in Berendrecht was vroeger een lourdesgrot maar of die er momenteel nog staat weet ik niet zeker!

leo.van.rosendaal@telenet.be

In de Bosstraat te Berendrecht bevindt zich de Kapel van den Hagelberg. Pastoor Verlinden liet de oorspronkelijke veldkapel in 1732 bouwen op een heuveltje, dat de naam draagt ” Hagelberg “. Het was slechts een zuil, waarin een Lieve – Vrouwebeeldje was geplaatst. Later werd hierover een bidplaats gebouwd. In 1926 werd de zuil tot haar huidige vorm uitgebouwd. De tuin werd in 1906 aangelegd en bevat kapelletjes met uitbeeldingen van de Rozenkrans. Ook is er een grot die wel eens de Lourdesgrot van Berendrecht wordt genoemd. Sinds 1745 wordt er vanuit Ossendrecht en omliggende gemeenten in Noord-Brabant een processie georganiseerd naar de kapel. Ook nu nog komen elk jaar tussen 8 en 15 september vele bedevaarders naar de Hagelberg. De kapel werd in 1925 vergroot; grot en beelden werden in de tuin geplaatst, waar men reeds de staties van de rozenkrans had gebouwd als een eerste verfraaiïng van het bedevaartsoord. De jubelviering van 1932 was een mijlpaal in de geschiedenis van Berendrecht. Bij deze gelegenheid kroonde kardinaal Van Roey het tweehonderdjarig beeldje. De kapel bestaat dus al zeer lang, maar is nog altijd even mooi.

kapel hagelberg

http://www.moretus-ekeren.be/leerlingen/html-werk/4lat/22/bezienswaardigheden.html

SSA44672 berendrecht

Info: Martin en Ingrid Van Goethem-Staessens

tel.052/478235 gsm 0484/694975 mail: mvglourdes@hotmail.com

*https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/10800

 

102238.jpg


2 gedachten over “Antwerpen (Berendrecht) 17/4/9”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.