Vlaams-Brabant

Landen (Walshoutem – Walhostraat ) * 1/6/9

Walshoutem 1 SSA44022

In de Walhostraat nr. 47 te Walshoutem wonen Danny en Lydie Graindor-Tibau.

Walshoutem 1 SSA44022

Walshoutem 2 SSA44023

Walshoutem 4 SSA44025

Dit mooi Lourdesgrotje staat in hun prachtige tuin.De vrouw des huizes Lydie vertelt mij het mooie verhaal dat hieraan verbonden is.

Het grotje werd gebouwd in 1947 als dank voor de genezing van Felix Tibau, haar 11 jaar oudere broer.

Felix was net afgezwaaid uit het leger, toen oma overleed. Hij had evenwel alleen maar bruine handschoenen en de familie besloot deze handschoenen voor de begrafenis zwart te verven. Die bewuste dag waren de handschoenen nog niet helemaal droog en Felix had zich ermee aan zijn gezicht gekrabt…. De verf was zo in zijn bloed gegaan (bloedvergiftiging ?) en Felix zweefde hierdoor zelf tussen leven en dood. De jongen was nog maar 19 jaar en zijn radeloze moeder Emma Wiams beloofde aan de Maria een Lourdesgrot te zullen bouwen als haar zoon dit mocht overleven. Felix herstelde als bij wonder en de familie hield woord. Mama Emma en Felix zelf zochten mooie stenen bij mekaar in de Wezerenstraat (De Donkere Straat genoemd) en in het Hoebroeck. Opa Ocatave Wiams, die metser was, bouwde het geheel aaneen tot het huidige kunstwerk. Pastoor Vanheusden wijdde de grot in. Lydie weet het nog allemaal precies, ook al was zij toen nog maar een klein meisje van een jaar of acht.

De beelden zijn niet meer de oorspronkelijke. Deze werden aangekocht te Scherpenheuvel en daar gewijd door pastoor Habraeken, eertijds pastoor te Walshoutem maar toen op rust te Scherpenheuvel. In 2004 overleed Felix op 76-jarige leeftijd. Lydie en Danny onderhouden het grotje. Het is heel belangrijk voor hen. Momenteel groeien er zonnebloemen in het perkje ervoor. Vorig jaar stonden er Vlijtige Liesjes in het perk en dat gaf de grot een extra cachet. Lydie heeft hier nog een foto van.

Tip: Marthe Leemans

grotje Walhostraat naamloos

foto: Lydie en Danny Graindor-Tibau

Uit de oude doos nog deze foto’s van Lydie en Danny, genomen tijdens de wijding van de grot:

walshoutem walho 1

walshoutem walho 2

Lydie toont me ook een foto uit 1951 van 25 jaar Boerinnenbond.

De priester rechts achter de jongeren is pastoor Vanheusden, die de grot inwijdde.

De foto ontroert mij: mijn oma, tante en mama staan er ook nog op hoewel zij allemaal overleden zijn. Ik herken ook vele andere vrouwen op de prent, waaronder Lydie zelf (vierde jongere kijkend van rechts). Plots weet ik weer zeker dat het leven eeuwig is. De kinderen en kleinkinderen van de mensen op de foto lijken sprekend op hun mama’s en oma’s. Mijn eigen mama knipoogt vanuit de hemel en suggereert mij de foto ook op deze blog te plaatsen: een mooie herinnering van het prachtigste dorp dat er bestaat.

walshoutem walho 3

Tel. mevr. Billiau (schoondochter des huizes): 0497/940491

Opname NOS 22/7/2009 (Paul Sneijder, Eva en cameraman)

SSA44396

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.