Antwerpen

Sint-Katelijne-Waver (kerkhof Liersesteenweg) 25/6/9

St-Katelijne-Waver, kerkhof wijk Elzenstraat, Liersesteenweg (niet de grot vermeld onder Mechelen, Liersesteenweg) grote stenen Lourdesgrot onder vorm van een grafkelder voor de adelijke familie Ysebrant; stond vroeger op hoek van de Duivenstraat en Kauwendaal, maar moest wijken voor straatverbreding. Anekdote bij deze grot: toen het eerste familielid van voornoemde familie in deze grot werd begraven, bleek de gemetselde grafkelder te klein te zijn en heeft de begrafenisondernemer gewoonweg een stuk van de lijkkist afgezaagd (al of niet met de voeten van de overledene). Bij de overplaatsing van de grot naar het kerkhof hebben de gemeentewerklieden zwijgplicht over deze eerste lijkkist gekregen.!! Als gids van St-Kat-Waver ben ik wel gaan kijken, maar er lagen meerder verteerde stukken hout van lijkkisten in de grafkelder.
Beste groeten, Leo Van Bets.
leo.vanbets@skynet.be

SKW
Beschrijving: Graf- en rotsmonument van burggraaf Hubert Ysebrant de Lendonck, een zonderlinge en devote edelman die dit bizarre mausoleum liet optrekken in 1929, meer dan twintig jaar voor zijn overlijden. Op de top van dit rotsmonument van tien meter hoog een meer dan levensgroot Christusbeeld dat de verrijzenis uitbeeldt. In het graf waren meer dan dertig STAANplaatsen voorzien (uniek!) waarvan er uiteindelijk acht zijn gebruikt. De stoffelijke overschotten STONDEN rond Hubert die centraal als enige in een graf ligt.
Vervaardiger: Eddy Van Leuvenhttp://www.beeldbankmechelen.be/index.php?option=com_memorix&Itemid=57&task=result&id=49&searchplugin=themas&archief=1&resultplugin=list&rpp=14
melding: Bedo

Grafmonument Ysebrant de Lendonck, begraafplaats Elzestraat

SKW

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.