Antwerpen

Essen (Redemptoristen) * 2/8/9

Kerk van Redemptoristen is, achteraan in die privé-tuin staat een grot, die niet te bezoeken is.

Redemptoristen Grot2

http://www.fietsen.123.nl/routebedevaartsgrotten.htm

grotessen

Kaart uit de collectie van Martin en Ingrid Van Goethem-Staessens uit Hamme

tel.052/478235 gsm 0484/694975 mail: mvglourdes@hotmail.com

* DSCN0395 - kopie

Deze prachtige Lourdesgrot staat te 2190 Essen (Hoek) op de Rouwmoer nr. 7 bij de paters Redemptoristen (Sint-Gerardusklooster). Deze orde uit de achttiende eeuw  heeft als geestelijke leider de Heilige Alfonsius (It.)

DSCN0396 - kopie

Deze Lourdesgrot is wat bouwvallig, maar nog steeds prachtig. Ze wordt omzeggens niet meer gebruikt. Het Bernadettebeeldje is verdwenen. Eigenlijk staat ze op privé-terrein en kan ze niet vrij bezocht worden.

DSCN0397 - kopie

De Lourdesgrot bestaat uit 2 verdiepingen, ze werd opgeleverd op 16/2/1907 door roccailleur Egdesier. Na de oorlog werden er bedevaarten georganiseerd, voornamelijk voor de studenten. Deze school kende een bloeiend internaat tot 1978.

DSCN0398 - kopie

Van pater Louis Vercammen kregen we een interessante uitleg over de geschiedenis van de orde, het klooster en de Lourdesgrot. Het onderstaande boek van zijn hand verscheen in 1986 ter gelegenheid van 75 jaar college Essen.

Waar eens een oude Rouwmoerhoeve stond op onvruchtbaar gebied, staat nu een prachtige school, met kerk en klooster in het weelderige groen, dankzij de immense inzet van pater Frans Godts (1839-1928) en vele anderen na hem.

scannen0002

scannen0001

Tijdens de 2de WO werd deze kerk, klooster en school grotendeels gespaard, als enige in Essen. Gaten van kogelinslagen zijn evenwel nog zichtbaar.

Een gedachte over “Essen (Redemptoristen) * 2/8/9”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.