Vlaams-Brabant

Landen (Attenhoven – Oude Velmseweg) * 10/8/9

Op 22 maart 2014 mochten wij meewerken aan iedereen beroemd met Nele, Pascal en David.

We bezochten onder andere deze prachtige kapel met Lourdesgrot. Hilde kwam de deur voor ons opensluiten: prachtige aanblik.

Geniet via deze link mee van onze foto’s:

https://plus.google.com/photos/112794811607862053672/albums/5993663765970516305

openbaar grotje

Deze Lourdesgrot is steeds prachtig onderhouden.

SSA44615

SSA44611

SSA44614

SSA44613

Op de Oude Velmseweg (tegenover huis nr. 26 en rechts van huis nr. 21) staat er een Lourdeskapel, met binnenin een Lourdesgrot.

Info: Yvonne Hombroux Kapelstraat 33 te Attenhoven 011/886479

Adembenemend mooi en prachtig versierd!

*

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes — Velmseweg

Gelegen aan de Velmseweg14 staat deze middelgrote kapel iets buiten het centrum van het dorp. Momenteel is dit gebedshuisje eigendom van Veronique Poncelet-Arsene met volgende kadastrale aanduiding: Landen, afdeling 13, sectie A, 48/2 E. De kapel werd vervaardigd in opdracht van Barbara Gelot in 1886 zoals aangeduid op de buitentrede van de deur. De kadastrale legger geeft echter een ander jaar van opbouw aan, namelijk 1889. Mogelijk werd de kapel pas in dat jaar opgenomen in de kadastrale registers. Een foto bij deze legger toont aan dat de kapel sindsdien weinig veranderd is. Volgens de literatuur liet Barbara Gelot de kapel bouwen naar aanleiding van een slepende ziekte van haar echtgenootls. Onder de dorpelingen gaat echter het verhaal dat haar man verschrikkelijk jaloers was en dat dit de werkelijke reden was voor de bouw van de kapel. Of deze beweringen enige waarheid bevatten, kan echter niet meer achterhaald worden.

De bakstenen kapel heeft een gotische stijl met een hoogte van 5,00 m, een breedte van 3,23 m en een diepte van 5,23 m. Ze is gelegen op een driehoekig perceel van 1,20 are. Het domein is omringd door een muurtje met daarin een trapje en een pad dat naar de

kapel leidt. In de scherpe punt van het domein, vooraan, plaatste men een houten kruis met het opschrift: `God is liefde’.

Ramen, deur en de kapel zelf hebben een omlijsting in donkere baksteen. Eveneens ter hoogte van de onderkant van de ramen, waar de ronding van de spitsbogen aanvangt en ter hoogte van de punt van de spitsbogige deur, zijn horizontale lijnen in donkerder baksteen ingebouwd. Elke zijde van de kapel bevat drie spitsvormige ramen. Een dubbele witte houten deur eindigt in een spits met driepas- en vierpasmotieven. Uit de oude foto die bij de kadastrale legger hoort, valt af te leiden dat dit nog steeds de originele deur is. Boven de deur werd een vierpasvorm ingemetseld met daarin de gegraveerde letter `M[aria]’. Het leien zadeldak draagt een smeedijzeren kruis.

De achtermuur van de kapel is een weergave van de Lourdesgrot. In een nis staat een plaasteren beeld van Maria en onderaan een plaasteren beeld van Bernadette Soubirous. Eigenaardig genoeg ligt het kroontje van Maria onder het beeld op een stuk rots16. Verder prijken er heel wat kunstbloemen. In de achtermuur bevindt zich een spits raam. Een plaasteren Heilige Antonius van Padua met Christuskind op linkerarm en een eveneens plaasteren Christus van het Heilig Hart staan op een wandconsole aan de zijmuur. Op de vensterbanken staan een aantal beelden: een buste van het Heilig Hart van Jezus en een Sint-Gerardus met kind dat een brood in de handen houdt. Verder staan er vier kerkstoelen en één bidstoel waar kaarsen op staan. Aan de ingang hangt een wijwatervat. Het gewelf is wit en blauw geschilderd met gouden sterren en de tegels hebben een stervormig zwart-wit motief.

Tot 1950 blijkt deze kapel een druk bezocht bedevaartoord waarbij bedevaarders rond de kapel gingen bij een noveen. Ook deze kapel maakte deel uit van de sacramentsprocessie die tot 1980 georganiseerd werd in Attenhoven. In 1960 werd de kapel gerestaureerd daar ze deels vernield was als gevolg van vandalenstreken. Toen haalde men aan de buitenzijde de zeven geschilderde halfreliëfbeelden onder glas en beschermd door een zinken bekadering, die de staties van de Zeven Weeën van Maria uitbeeldden, wegl’. In 2002 was het dak aan herstelling toe en werd een bakstenen muur tegen de binnenzijde gemetseld. Het onderhoud gebeurt door de familie Robijns.

14 Vroeger Zoutleeuwstraat.

15 Wouters, 1998, p. 144.

16 De door Geybels zogenaamde cementrustiek. zie Geybels, 2006, p. 213-215.

17 ‘Lourdeskapel, een eeuw oud’, Het Belang van Limburg, 8 oktober 1986.

Uit: Ons Landens Erfdeel, juni 2008, blz. 11-12

 

openbaar grotje

openbaar grotje

 http://www.een.be/programmas/iedereen-beroemd/lourdesgrotjes

2 gedachten over “Landen (Attenhoven – Oude Velmseweg) * 10/8/9”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.