Oost-Vlaanderen

Geraarsbergen (Onkerzele) * 13/8/9

Geraardsbergen Kampstraat Onkerzelestraat 130ger643263.jpg

http://kadoc.kuleuven.be/kapelletjes/oost-vlaanderen.php

Hoek Kampstraat – Onkerzelestraat

*

Deze slideshow vereist JavaScript.

*

SSA44651 geraardsbergen

Info uit de collectie van Martin en Ingrid Van Goethem-Staessens uit Hamme

tel.052/478235 gsm 0484/694975 mail: mvglourdes@hotmail.com

* Prachtige Lourdesgrot vlakbij kerk en kerkhof.
Via een trap is een buiten -en binnenkapel te bezoeken met respectievelijk een piëta en Lourdesmaria.
Tegen de muur van het kerkhof zijn gedichten aangebracht. Mooi geheel.
vr gr bedo.
260609~3
260609~1

260609~2

 

Geraardsbergen Kampstraat Onkerzelestraat 130ger643263.jpg
* Prachtige Lourdesgrot in Onkerzele.
Alhier verscheen Maria in 1933 36 keer aan zieneres Leonieke Van den Dijck (1875-1949)
20180513_174324
20180513_174147
* foto’s Jan Verhasselt
Onkerzele 1

Onkerzele 2

Onkerzele 3

Leonie Van den Dijck

                                   De Zieneres van Onkerzele

In 1933 verschijnt Maria in Beauraing en Banneux met het gevolg dat de weken daarna sprake is van een épidémie van verschijningen in België : in Lokeren-Naastveld, Berchem,Wilrijk,Etikhove,Wielsbeke,Tubize,Foy-Notre-Dame,MelinVerviers en Onkerzele. Op 25 augustus 1934 verklaarde Kardinaal Van Roey dat hij afwijzend stond tegenover deze verschijningen en het aan de priesters verboden was zich daarmee bezig te houden.

Leonie Van den Dijck

Meestal Leonieke of Nieke genoemd, geboren op 18 okt 1875, trouwde op 18 j met  de steenhouwer Franciscus De Spiegeleer (een zuiplap), woonde in een arbeidershuisje in Onkerzele (nabij Geraadsbergen), Kampstraat 44 (huisje bestaat nog ).Zij had een groot gezin met negen kinderen. Na de geboorte van het laatste kind verdwijnt Franciscus. Leonieke blijft achter met haar kroost en armoe troef in het gezin. Bijkomend verliest zij haar meest behulpzame zoon Gilbert.

De verschijning van Maria

Het begon allemaal op 4 aug 1933 toen Leonie bij de Lourdesgrot aan het kapelleke de rozenkrans bad.Toen verscheen haar Maria en volgens De Standaard zou zij over die verschijning aan een verslaggever van de krant hebben verteld , hoe zij Haar waarnam : “Onder de populier boven de haag kwam plots een onbeschrijfelijk mooi gloeiend licht, blauw met zilver en rood. Onder dat licht komt een grote bol van grijs en blauw . Onmiddellijk daalt Onze Lieve Vrouw neer. Zij komt in het licht te staan op de bol. Haar wezen is als om in aanbidding voor neer te vallen en het geeft u zo’n eerbied! Zij heeft een kroon en een witte voile.Een lang sneeuwwit kleed tot over haar voeten op de bol, waarop zij steunt.Een bleekblauwe gordel met knoop en twee afhangende linten, die langs onder openhangen en nog eens daartussen het wit van het kleed laten zien”. Aangezien deze verschijning kort na de verschijningen in Bauraing (aan vijf kinderen) en Banneux (aan de 12-jarige Henriette Béco) plaats vond konden de mensen dit niet geloven dat Onze-Lieve-Vrouw voor de derde keer op een plaats in België verscheen. Op 9 en 10 aug zegt Leonie: Maria in al haar schoonheid aanschouwd te hebben.En snel gaat het verhaal dat na Beauraing en Banneux ook in Onkerzele Maria verschenen is en de volkstoeloop begint. Leonie wordt ook belachelijk gemaakt en er wordt met haar gespot. In stilte droeg zij al die spot. Na die eerste publieke belangstelling leidt Leonie een zwijgzaam teruggetrokken bestaan in gebed. Maria zal meermaals aan Leonie verschijnen.

Vizioen van de dood van koning Albert

Koning Albert : zij voorzag de tragische dood van de koning (17 feb 1934), die volgens haar niet van die rots in Marche-les-dames viel, maar ervan afgeduwd werd. Het vizioen : “ziehier  hoe ik het zag gebeuren.Ineens zag ik rots en een grote en een kleine man met koorden rond het lichaam.Aan de voet van de rots gaan ze uiteen, de grote verdwijnt  achter de rots terwijl de koning de rots beklimt. Hoger op de rots duikt plots van achter de rots het hoofd op van de grote man en verdwijnt weer.Met zware inspanning nadert de koning de top.Terwijl de koning zijn ene voet op de top zet verschijnt de grote man boven op de rots en duwt met beide handen de koning achterover en ik zie de vorst met het hoofd omlaag naar beneden stuiken.Ik zag hem van rotspunt tot rotspunt vallen tot hij beneden op de grond plofte en daar bleef liggen. Er verschenen mannen die de koning wegdroegen.

Leonie in Marche-les-Dames

Enige tijd na het dodelijk ongeluk van Koning Albert zijn een paar personen bij Leonie geweest die haar vroegen om met hen naar Marche-Les-Dames te gaan , de plaats van het ongeluk. Leonie was nog nooit in Marche-les-Dames geweest. Bij de aankomst herkende zij de plaats en de rots uit haar vizioen. Ze nam het kruisje van haar paternoster en legde het op de plaats waar de koning met het hoofd op de grond was gevallen.Ze wees de plaats van de koning op de top van de rots en hoe hij achterwaarts naar beneden viel en duidde het rotspunt dat hij met zijn hoofd raakte en ook het punt waar zijn muts van zijn hoofd viel. Het vizioen van Leonie was juist.

Vizioen van het dodelijk ongeval van Koningin Astrid (29 augustus 1935)

In haar vizioen zag Leonie het ongeval bij een groot meer. De auto bestuurd door koning Leopold week plots van de baan door een persoon die achter een boom opgesteld stond en met de arm zwaaide. De koningin werd uit de auto geslingerd en kwam met het hoofd tegen een boom.Ik hoorde de koning bebloed snikkend haar naam roepen.Onmiddellijk kwamen er mensen en het lijk van de koningin werd bedekt.

Leonie’s Passievizioen

Zij zag de zeer pijnlijke tonelen van de kruisweg  en dan de kruisiging van Jezus. Zijn kleren worden van zijn lichaam getrokken en een beul smakt hem op het daar te gronde liggende kruis en met doffe slagen worden de handen en de voeten aan het kruis genageld.Drie beulen plaatsen het kruis vast in de grond en Leonie ziet Jezus sterven op het kruis.

Koninklijk Bezoek

Zekere dag werd Onkerzele in beroering gebracht. Leonie had een korte ontmoeting met Konigin Elisabeth aan de Lourdesgrot.

De grootste voorspelling van Leonie

Deze voorspelling kwam een paar dagen voor haar overlijden in 1949. Zij voorspelde dat haar lijk niet snel tot ontbinding zou komen.

De opgraving van het lichaam van Leonie

In 1972, 23 jaar na haar overlijden besloot men de voorspelling eens uit te pluizen.  In aanwezigheid van de BRT cameraploeg werd haar lichaam opgegraven. Groot was de verbijstering : het lichaam was niet vergaan. De aanwezige wetsdokter schrijft : “Opvallend is de bewaarde toestand van de weefsels, het hoofd ligt achterover, de mond staat open. Geen spoor te merken van insecten , noch van ontbinding van het lichaam”. Ook in 1982 bij een tweede opgraving was het lichaam opvallend gaaf. Volgens een verklaring van de wetsdokter kan ook een bepaalde grondsoort het lichaam een aantal jaren conserveren. Het is wel een feit dat Leonie Van den Dijck voor haar overlijden had gezegd dat dit zou gebeuren. Het boek :” Het wonderbare leven van Leonie Van den Dijck”. In dit boek werden  verschijningen, openbaringen, vizioenen over wat komen moet opgetekend en samengebracht door Gustaaf Schellinck”. Dit boek is nog verkrijgbaar bij:“Komiteit voor de zaak Leonie Van den Dijck,Kampstraat 35, 9500 Onkerzele (Geraardbergen).

Het graf van Leonie

Haar graf is nog altijd een bedevaartsoord en haar eenvoudige kleine arbeiderswoning kan bezocht worden. Ook de Lourdesgrot waar Leonie kwam bidden is er ook nog altijd.

Kardinaal Van Roey

In 1942 verklaarde kardinaal Van Roey dat na onderzoek men afwijzend stond tegenover de gebeurtenissen in het leven van Leonie en de priesters moesten hiermee rekening houden. In het archief van het aartsbisdom niets gevonden over het “onderzoek” en ook niet de publicatie van het negatieve oordeel. De verschijningen en visioenen van Onkerzele zijn nooit erkend door de kerkelijke overheid.

Jan Verhasselt

Huisje Leonie

*Bezoek aan het kerkhof

Bezoek aan het museum (huis van Nieke)

Overlijdensbericht van Leonie

overlijdensbericht

Artikel in Dag Allemaal 2011

Dag allemaal blz 1Dag allemaal blz 2Dag allemaal blz 3

Maria volgens Leonie

20181103_180247

DVD

Ommegang

Scan ommegang 1Scan ommegang 2

Zaligverkaring ?

Scan prentje zaligverklaring

6 gedachten over “Geraarsbergen (Onkerzele) * 13/8/9”

  1. Het wonderbare leven van Leonie Van den Dijck : Dit is een vrouwke uit Geraardbergen : Maria zou ook aan haar verschenen zijn. Zij was een arm vrouwke en werd bespot.
    Een vriend afkomstig uit Geraardsbergen had mij over haar gesproken .
    Op internet is er ook wat over dat vrouwke te vinden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.