Antwerpen

Oud-Turnhout (Steenweg op Mol) 3/11/9

oud turnhout 260609~1
Betreft : Oud-Turnhout.
 
Achter de kerk van de parochie Zwaneven te Oud-Turnhout, Steenweg op Mol, is deze Lourdesgrot te vinden. Thans is ze blijkbaar afgebroken
 
Bedo
oud turnhout 260609~1

Ik geef hierna de beschrijving van de grot (uit het boek “50 jaar Parochie Zwaneven”, Heemkundekring Corsendonca, 2001)

“”

De grot was een geschenk van juffrouw Marie-Louise Boone (1912-1996) en werd in 1950 gemaakt door de toenmalige specialist-grottenbouwer Victor Janssens (1852-1935) uit Westmeerbeek. Het opschrift onder het beeld: “Oue soy era immaculata counceptiou” verwijst naar de verschijningen te Lourdes en de verering van de ‘Onbevlekte Ontvangenis van Maria’ zoals de door Pius IX in zijn Constituion Ineffabilis Deus op 8 December, 1854 tot dogma verklaard werd. De patroon van de kerk is echter het Onbevlekt Hart van Maria, Koningin der wereld die vereerd wordt vanuit de verschijningen te Fatima. Pius XII stimuleerde na de oorlog ster de Mariale devotie. De oprichting van de grot en de keuze van de patroonheilige paste dus in de sfeer van die tijd. In de meimaand bad kapelaan Gepts (Marcel Gepts 1913-1987) met de gelovigen elke avond om 8 uur een rozenhoedje voor aan de grot. Op 30 mei 1965 in de namiddag gebeurde er aan de grot een drama dat de ganse parochie beroerde. Twee zusjes gingen er kaarsen ontsteken aan de smeedijzeren kandelaar. De negenjarige Marie-Josée Melis van de Schoutenhoefstraat wilde een kaarsje bovenaan de kandelaar aansteken daarbij raakte haar kleedje in brand door een kaars die op de onderste ring brandde. Kort nadien arriveerde de bus met bedevaarders die van Scherpenheuvel terugkwamen en de ontredderde meisjes ter hulp schoten. De verbrandingen waren echter te zwaar en een week later op 5 overleed Marie-Josée.

“”

De grot bevond zich achter de kerk van het Onbevlekt Hart van Maria, Koningin der wereld, parochie Zwaneven te Oud-Turnhout.

De grot werd op 12 november 1950, samen met de nieuwe parochiekerk, ingewijd door Monseigneur De Smedt, Hulpbisschop van Mechelen.

De grot werd – omwille van een te dure renovatiekost – einde 2015 afgebroken en vervangen door een stiltehoekje.

Ik hoop je hiermee van dienst te zijn geweest en kijk uit naar een correctie en aanvulling op je interessante website.

Met vriendelijke groeten.

Jan Aerts jan@aertsot.be

Oud-Turnhout

*Zoals beloofd zend ik je hierbij uitgebreide documentatie over de Lourdesgrot te Oud-Turnhout, parochie Zwaneven, alsook over de ‘pauzeplaats Marie-Josee.

Tevens hierbij een artikel met foto’s van de opbouw van de grot door de vermaarde rotseerders Janssens uit Westmeerbeek.

Meer info: hier

2 gedachten over “Oud-Turnhout (Steenweg op Mol) 3/11/9”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.