Antwerpen

Antwerpen (Kapelstraat 2) 29/1/10

Nr. 2. Z.g. “Kapel van de Hagelberg”, opgericht in 1732 als veldkapel, toegewijd aan Maria. Naderhand uitgegroeid tot bedevaartsoord. Oorspronkelijke kapel: gemetselde zuil met bovenaan een nis met het O.-L.-Vrouwebeeld. In 1734 werd hierrond een kapel gebouwd die in 1925 sterk vergroot werd en aangepast in neogotische stijl, n.o.v. J. Sel (1924); het oude gedeelte met de zuil werd opgevat als koor van de neogotische constructie. Algemene opknapbeurt in 1982 naar aanleiding van het 250-jarige bestaan. Omringend parkje voor ’t eerst beplant met linden in 1837, naderhand ook met eiken; verdere aanplanting in 1889. Oprichting van de 15 staties van de Rozenkrans in 1906. H. Hartbeeld en H. Theresia, evenals Lourdesgrot van 1927.

Antwerpen - Kapelstraat 2 102238


Antwerpen - Kapelstraat 2 102238

Hoger gelegen (cf. toponiem Hagelberg) en N.-Z.-georiënteerde kapel in neogotische stijl, ingeplant op een driehoekig, beboomd pleintje, deels omhaagd en deels omheind. Sobere baksteenbouw met schip van drie trav. en koor van twee trav. met driezijdige sluiting, onder leien bedaking. N.-puntgevel met bekronend klokketorentje van 1982; overluifelde korfboogdeur tussen spitsboogvensters en bekroond door oculus. Schip en koor geritmeerd door steunberen waartussen spitsboogvensters; omlopende baksteenfries. Kleine rechth. sacristie ten Z.O. (52).

Recent (juni 1991) witgeschilderd interieur; gedrukt tongewelf in het schip en kruisribgewelf in het koor; gewelfribben opgevangen door eenvoudige driekwartzuiltjes. In het koor het oude kapelletje, bestaande uit een beschilderde bakstenen pijler met spitsboognis onder zadeldakje.

Mobilair. Witgeschilderd kruisbeeld en gepolychromeerd houten beeld van Jezus in het graf, beide uit XVIII A. O.-L.-Vrouwebeeld met kind van ca. 1732. Glasramen vernield in 1945, in 1948 vervangen door nieuwe n.o.v. J.(?) Van den Broeck.

Omringend park met Rozenkransstaties: rechth. bakstenen pijlers onder kunstleien zadeldakjes met bekronend kruisje: nisjes met drielobmotief, waarin beschilderde houten reliëfs met de statietaferelen.

http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/10800

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.