Betreft : Mechelen – OLV van Leliëndaalkerk.

De Leliëndaalkerk staat tegenover de Galleria Inno Bruul 49 te Mechelen (winkelstraat – autovrij).
De Lourdesgrot zit goed verborgen in de linkerzijkapel. Zij is mooi versierd met kaarsen en bloemen. Er staan vele banken, waar altijd mensen zitten.
Een echte steen uit Lourdes is aanwezig.
* Een mooie geschiedenistekst van Jan Verhasselt
* Kerk Lelïendaal :wapenschilden van Paus Pius IX en van Paus Leo XIII (Jan Verhasselt)
Gedenksteen met de wapenschilden in de kapel van de Lourdesgrot met volgende tekst : “Gedenkenis der bedevaart alhier gedaan door de inwoners van Mechelen den 8 december 1879 25ste verjaardag der Geloofsbepaling van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria”.
Wapenschild van Leo XIII omdat de gedenksteen tijdens zijn pontificaat werd geplaatst.
Wapenschild van Pius IX omdat hij het Dogma van de Onbevlekte Ontvangenis in 1854 afkondigde ( in 1858 zal Maria zich kenbaar maken aan Bernadette als de Onbevlekte Ontvangenis)
* Ik was vorige week naar de Lourdesgrot gegaan en had mijn twijfels over de bouw van de Lourdes grot rond 1900. Ik zag daar veel dankplaten (meestal in het Frans ) uit de periode tweede helft 19de eeuw….
Pater Delbaere stuurt mij met de émail van zijn familielid de oplossing van het raadsel !
Je gaat nu ook de grote herdenkingsplaat zien met de wapenschilden van de Pausen Pius IX en Leo XIII…. plaat voor de viering van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria van Paus Pius IX (1854) ( in 1858 maakte Maria zich kenbaar aan Bernadette als de “Onbevlekte Ontvangenis”….
Bernadette dacht dat dit haar naam was. De pastoor van Lourdes had haar immers opgedragen ‘je moet aan de dame haar naam vragen’. Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van het dogma werd die plaat opgehangen en dit was tijdens het pontificaat van Paus Leo XIII en daarom staat zijn wapenschild ook op die plaat.
In de tekst wordt ook vermeld dat Engelbertus De Greef (Franstalig en lid van de Franstalige mannencongregatie van Maria) die in 1879 te Lourdes miraculeus genas.
Verder onder (7) vind je : De annalen de Notre Dame à Lourdes vermeldt dat Engelbertus De Greef genas van een ” affection incurabie de la moëlle (merg) “, voor het jaar 1879 worden 17 miraculeuse genezingen vermeld.
Ik ben deze namiddag nog in de kapel van de Lourdesgrot geweest en heb de dankplaat voor de genezing van Engelbertus De Greef ontdekt.
Op de plaat staat : “Reconnaissance à Notre Dame de Lourdes pour guérison obtenue le 15 décembre 1879”.
Deze dankplaat hangt op de zijwand hoog links van het rookafzuigtoestel.
Je hebt een foto gemaakt van die zijwand met het rookafzuigtoestel…. op de foto kan je de dankplaat vinden.
Ik zie het als volgt : als de Jezuïeten naar de kerk en klooster Leliëndaal (Bruul) verhuist zijn hebben ze in hun vroegere kerk de grot afgebroken, in de kerk Leliëndaal een kapel gebouwd om daarin terug de grot op te bouwen.. en dit in de jaren 1900-1901. De oude dankplaten van de tweede helft van de 19de eeuw hebben ze meegenomen en opgehangen in de Lourdeskapel van de kerk Leliëndaal. Gezien de welstellenden Frans spraken en een dankplaat konden bekostigen, zijn deze platen in het Frans opgesteld.
Groetjes, Jan Verhasselt
*Vooraleer de Jezuieten in de Bruul kwamen wonen in 1901 waren ze al een tijd in Mechelen. Eerst kort in de huidige Conciencestraat dicht bij het station en daarna voor langere tijd op de hoek van de Schuttersvest en de Oude Brusselsestraat. Al lang volledig weg! Daar hadden we een grote kapel en daar werd de Lourdesgrot gebouwd die later verhuisde naar de Bruul. De ex-voto’s (stenen) meestal in het Frans verhuisden mee.
Hartelijke groeten
Maurits Delbaere S.J. maurits.delbaere@jesuits.net
Aangaande de Lourdesgrot-teksten. Wat ik toen doorstuurde kwam uit het 104de boekdeel “De Handelingen” 2000 (2001). Het was een tekst welke kwam uit het boek van P.Brouwers, maar herschreven door Alois Jans. Het was ondertekend door hem. Gans de tekst in het boek gaat van blz 163 tot 230. Maar de tekst betreffende de grot gaat van blz.170 tot en met blz.173.
Tekst van de Lourdesgrot
* Tekst van Jan Verhasselt:
https://docs.google.com/document/d/1Z05vf7g7Mk9VieVHnLea6GraF8N1XseO4h6sRAs0RAc/edit?usp=sharing
* Artikel van Jan Verhasselt
* De Lourdesgrot op de foto hieronder bevindt zich te Mechelen in de Jezuïetenkerk – OLV van Lelieëndaal.
Met vriendelijke groeten Eddy Cox
*
*Mechelen, Jezuietenkerk, Bruul, linkerzijkapel, zeer grote Lourdesgrot (1910).
Beste groeten, Leo Van Bets.
leo.vanbets@skynet.be
*



aangevuld op 12/9/10
LikeLike
aangevuld op 18/4/13
LikeLike
aangevuld op 2/9/13
LikeLike
Ik ben deze namiddag naar het Mechels Archief geweest … de grot is gebouwd tijdens de winter 1900-1901.
In de jaargang 1974 van de Handelingen van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen las ik :” In Onze-Lieve –Vrouw van Leliëndaal werden werken uitgevoerd tijdens de winter van 1900-1901. Achter het koor werd een sacristie aangebouwd. Aangezien men ook een grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes verlangde , werd, om de architectuur van de kerk niet te schenden , een kapel in romaanse stijl aangebouwd links van het koor”.
In die kapel werd de grot gebouwd.
groeten,Jan
LikeLike
In mijn geheugen zit nog een vroegere vraag die je stelde. Over de geschiedenis van de Lourddesgrot in de Bruul. Toen was ik niet zeker maar daarover staat er iets in een ander artikel van pater Brouwers.
Dat moet jaargang 2001 of daaromtrent zijn. Toen waren de jezuïeten honderd jaar in den Bruul. Pater Brouwers was toen al overleden en het is Aloïs Jans die het uitgegeven heeft, voorzien van foto’s en documenten. Ik heb er toen ook de laatste bladzijde aan toegevoegd.
Hartelijke groeten.
Maurits maurits.delbaere@jesuits.net
LikeLike
aangevuld op 18/12/13
LikeLike
Mijn tekst voor het maandblad van de maand mei…. ook de door u opgestuurde tekst staat er bij.
Deze tekst geeft de geschiedenis van de Lourdeskapel .
groetjes,Jan
LikeLike
aangevuld op 12/11/14
LikeLike
aangevuld op 13/7/15
LikeLike
aangevuld op 5/12/15, gedicht van Toon Hermans, voorheen niet opgemerkt
LikeLike
aangevuld
LikeLike