Vlaams-Brabant

Kortenberg (Meerbeek kapel OLVL) 28/11/11

Kapel Meerbeek foto.jpg

Kapel Meerbeek.jpg

Meer info

henri.vannoppen@telenet.be

De kapel van O.L.Vrouw van Lourdes


Foto: Jos Verhoogen

De kapel van O.L.Vrouw van Lourdes stond op de hoek van de Hulstbergstraat en van de Klein Vilvoordestraat. In de volksmond sprak men van de Cludtskapel. De kapel bestond in elk geval rond 1840-45 want ze staat vermeld op de Atlas van de Buurtwegen van Meerbeek. De titel van O.L.Vrouw van Lourdes moet van latere datum zijn. Deze kapel was een belangrijke processiehalte bij de ‘kleinen toer’.Bij de aanleg van de nieuwe Erpsestraat, nu de Wijnegemhofstraat werd de kapel met de bijhorende grond onteigend. De eigenaar brouwer Fernand Van Roey  wenste geen vergoeding, maar vroeg dat de gemeente de kapel  zou heropbouwen op een andere plaats. De gemeenteraad van Meerbeek ging hiermee akkoord op 18 oktober 1976.  De uitwerking was werk voor de fusiegemeente Kortenberg. De nieuwe kapel  zou gebouwd worden op de hoek van de Wijnegemhofstraat en van de Klein Vilvoordestraat. Ze was het werk van architect Jan De Vos. Men wou de sfeer van de oude kapel bewaren door o.a. het aanbrengen van de twee colonnes. De nieuwe kapel werd ingehuldigd op zondag 6 oktober 1985.

 

Bibliografie

H. VANNOPPEN. Honderd Kortenbergse gebouwen. Op stap door tien eeuwen  verleden. Boek en Vorm. Winksele, 1999, p. 138-139.

http://www.erfgoedhuis-kortenberg.be/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.