Antwerpen

Mechelen (Sint-Katelijnestraat) 19/12/11

Een tijd geleden las ik in Kerk en Leven over uw verzamelde informatie “Lourdesgrotten”.
In Mechelen buiten de gekende Lourdesgrot in de Jezuiëtenkerk Leliendaal in de Bruul is er nog een kleine Lourdesgrot in de middeleeuwse Sint-Katelijnekerk in de Sint-Katelijnestraat in Mechelen.
Deze kleine grot bevindt zich vooraan in de linkerzijbeuk opgebouwd tegen een muur.
Mogelijk is deze grot voor u onbekend.
Vriendelijke groeten,
Jan Verhasselt

Sint-katelijnekerk.JPG

In geval dat je een foto maakt van de Lourdesgrot in de Sint-Katelijnekerk (Mechelen) dan kun je deze tekst toevoegen… een toevallige ontdekking van het wapenschild van Paus Nicolaas V op de gevel van de kerk.

Groetjes,Jan

Sint-Katelijnekerk (Mechelen) : Wapenschild van Paus Nicolaas V

Op de gevel boven het hoge spitsboogvenster zien we het wapenschild ter ere van de Paus Nicolaas V.

Nicolaas V was paus van 1447 tot 1455. Hij was de paus van het jubeljaar 1450. Hij wordt beschouwd als de nobelste en beste paus van de XVde eeuw.

Tijdens zijn pontificaat gaf Nicolaas V de opdracht tot het bouwen van een huiskapel in het oudste deel van het pauselijk paleis, “Kapel van Nicolaas V” ( Cappella Nicolina). Bij een bezoek aan de Vaticaanse Musea kan men deze mooie kapel bezoeken.

In de latere Middeleeuwen en begin van de Renaissance kon iedereen aflaten bekomen door giften om daarmee kwijtschelding van straffen in het vagevuur te bekomen. De opbrengst van de aflaten werd onder andere gebruikt voor de bouw van kerken

en kathedralen , zoals de Sint-Pietersbasiliek.

In 1451 gaf Paus Nicolaas V een aflaat-bul voor de verdere bouw van de Sint-Romboutskathedraal. Dit was voor de derde en laatste bouwfase van de kathedraal , onder meer voor de toren die er nog niet stond. Het vele geld dat met deze aflaten-bul naar de Dijlestad

vloeide diende voor de verdere bouw.

Gezien de toren nog niet gebouwd was heeft men ter ere van Paus Nicolaas V zijn wapenschild op een andere kerk , de Sint-Katelijnekerk , geplaatst.

De Assyro-Chaldese Gemeenschap van Mechelen heeft ieder zondag om 11.00 u een misviering in de Sint-Katelijnekerk , wel in hun eigen taal en met hun priester….. ook al verstaat men de taal niet is het wel eens een gelegenheid om hun misviering bij te wonen.

Jan Verhasselt [mailto:jverhasselt@telenet.be]

* http://www.mechelen.be/content/1961/sint-katelijnekerk-een-volkse-kerk.html

Sint-katelijnekerk.JPG

*Betreft: Mechelen (St-Katelijnestraat).

In de St Katelijnekerk ( Statuut “Open Kerk” – dagelijks open – en in volledige restauratiemodus) vinden we inderdaad deze vrij unieke houten Lourdesgrot. Zie ook de imposante houten preekstoel.

Bedo.

5 gedachten over “Mechelen (Sint-Katelijnestraat) 19/12/11”

  1. De Sint-Katelijne kerk is de kerk waar de Assyro-Chaldeeuwse christenen hun stek hebben.Op de Nekkerspoel hebben ze ook de Sint–Lambertus kerk ter beschikking. Dit is een grote groep christenen die zich toevallig in Mechelen gevestigd hebben. Als christenen werden ze in Turkije feitelijk nooit aanvaard. Zij bewoonden dorpen in het zuid-oosten van Turkije aan de grens met Irak. Tijdens de eerste golfoorlog hebben de Turken hun dorpen afgebroken zo gezegd om “veiligheidsredenen”. Zij zijn dan op de vlucht gegaan …. in Belgie terecht gekomen… omdat de eerste vluchtelingen in Mechelen een onderkomen hadden gevonden… zijn de anderen gevolgd. Het zijn brave mensen…. in Mechelen heeft men met hen geen problemen ! Omdat de meesten kleine boeren waren bewonen ze meestal in Mechelen bij de uitgangswegen huizen met een tuin. Zij behoren tot de “eerste christenen”.. hebben ook hun eigen missen… hebben zich ook zeer goed aangepast.
    jverhasselt@telenet.be

    Like

  2. Nog iets over de Kathelijnekerk (Mechelen)….
    De Kathelijnekerk is toegewijd aan de H.Catherina van Alexandrie , wordt afgebeeld met haar attribuut “het rad”….. en op de gevel van de kerk is er een “rond venster” in de vorm van een “rad”.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.