Limburg

Sint-Truiden (Kerkom – Bruine O.L.Vrouwstraat) * 20/5/13

Kapel van de Bruine Onze-Lieve-Vrouw, tegenover huis nr. 10.

Gemeld door Liliane Vranken.

foto0139_001.jpg

De bruine O.L.Vrouw

Langs de oude verbindingsweg tussen Waals Haspengouw en Sint-Truiden tref je de achthoekige veldkapel van de Bruin Lieve Vrouw aan, omringd door een dichte kring van lindebomen. Een mansardedak met leien bekroont het bakstenen gebouwtje waarin blauwe hardsteen is verwerkt.

Verloop

De kapel zou onstaan zijn uit de mariaverering bij een oude eik. Ze werd door pastoor Dionysius van Schoor opgetrokken in 1714 op een door het Sint-Truidense Hospitaal verworven stuk grond. Deze was de neef van Lambertus van Schoor, burgemeester van Sint-Truiden en heer van Kerkom sinds 1707. Door wonderbare genezingen werd de kapel een druk bezocht bedevaartsoord. De hoogdag valt op Maria-Hemelvaart. Volgens de overlevering werd het witgeverfde beeld opnieuw bruin, vanwaar de volkse benaming. Het meubilair is overwegend 18de-eeuws met ondermeer een barokaltaar uit 1716 en het schilderij “De aanbidding der Wijzen”. De glasramen dateren uit 1974. Het schilderachtige geheel is sinds 1980 beschermd als monument en dorpsgezicht.

http://www.yappa.be/other/kerkom/html-nl/historie5.htm

foto0139_001.jpg

foto0140.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.