Antwerpen

Balen (Neet, Schoorheid, Steenweg op Leopoldsburg) 31/8/13

Mariapark, met rozenkranskapellen en Lourdesgrot, opgericht op en perceel dat ter beschikking werd gesteld door de verzekeringsmaatschappij Antverpia, zie gehuchtsinleiding. Tot de helft van de jaren 1950 druk bezochte bedevaartplaats. Het geheel bestaat uit rozenkranskapellen ingeplant rondom een begraasd, ovaal plein en langs een pad naar een tweede, driehoekig plein met ten noordwesten een Lourdesgrot van imitatierotsstenen (staaldraad en gietbeton); de grot met altaarnis werd gebouwd in 1941 door de firma Janssens (Westmeerbeek) en bevatte oorspronkelijk witstenen beelden van Onze-Lieve-Vrouw en Bernadette (laatstgenoemde thans verdwenen), door beeldhouwer E. Daems uit Turnhout; ingehuldigd in 1942. Statiekapellen met neogotische reminiscenties, ingehuldigd in 1943; opgetrokken uit beton en ceramiek door Calisto Sedrani (Balen). Aan de voet van elke kapel bevond zich oorspronkelijk een bordje met de naam van de schenker.

 

Een Heilig Hartbeeld van de hand van E. Daems (Turnhout) van witte Franse steen, 1939, werd in de jaren 1970 overgebracht van het rechter zijaltaar van de kapel en in de noordelijke hoek geplaatst.

 

  • VERMEULEN R., Historiek van “Het Maloudomein” te Schoorheide, (Heemkundige Kring Balen, driemaandelijks tijdschrift nr. 18, 1984/1, p. 19-20).

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel – Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Relaties

Balen 150237.jpg

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/52215

Balen 150237.jpg

*Steenweg Op Leopoldsburg zonder nummer

Balen

De Lourdesgrot Malou werd onder impuls van EH Jonghmans en Emiel De Baeck in 1941 opgetrokken. Ze werd op een driehoekig stuk grond gebouwd, twee hectaren groot, geschonken door “Antverpia”.

Breesgata – Luc Gowie

Balen 150237.jpg

Balen 150236.jpg

*Ter plaatse geweest en het volledige Mariadomein werd verleden jaar gesloopt.

Niets meer terug te vinden. Wordt verkaveld.

Bedo.

Een gedachte over “Balen (Neet, Schoorheid, Steenweg op Leopoldsburg) 31/8/13”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.