Geen categorie

Nederland (Sluis -Oostburg – Groede) 29/12/13

Locatie: Lourdesgrot in de parochiekerk van St. Bavo
Adres: Schuitvlotstraat 15, 4503 AK Groede
Gemeente: Oostburg
Provincie: Zeeland
Bisdom: Breda
Samenvatting: Op het einde van de 19e eeuw ontstond een bedevaart naar de kopie van de grot van O.L. Vrouw van Lourdes in Groede. Groede was in de eerste helft van de 20e eeuw de belangrijkste bedevaartplaats van West Zeeuws-Vlaanderen. Vanwege de ontkerkelijking werd de kerk gesloten en in een woning veranderd
Auteur: Huub de Jonge 

Gemeld door Edward Avermaete

nederland

– In 1890 werd op initiatief van pastoor Kanters een broederschap van O.L. Vrouw van Lourdes opgericht. Nog hetzelfde jaar werd een grot met beeld van O.L. Vrouw van Lourdes achter in de kerk geplaatst. Met dit initiatief wilde de pastoor niet alleen de verering van de H. Maagd stimuleren, maar ook de inkomsten van de parochie vergroten. Zijn initiatief had succes. Binnen enkele jaren groeide Groede uit tot de belangrijkste bedevaartplaats van West Zeeuws-Vlaanderen.
– Hoogtijdagen waren de dagen rond Maria Tenhemelopneming of ‘half-oest’ (half augustus; 15 augustus). Gedurende de week voor en na deze feestdag kwamen elke dag enkele honderden pelgrims naar Groede uit dorpen in de buurt, zoals Breskens, Aardenburg, IJzendijke en Schoondijke. Sommige parochies hadden een eigen dag. Bedevaartgangers uit Hoofdplaat kwamen tussen 1917 en 1920 op boerenwagens; later kwam men groepsgewijs op de fiets. De inwoners van Schoondijke, verbonden in de congregatie van de H. Familie, kwamen veelal te voet. Naast parochies, organiseerden ook vakbonden en maatschappelijke organisaties, zoals de afdeling West Zeeuws-Vlaanderen van de Katholieke Arbeidersbeweging (KAB) en regionale vrouwen- en ouderenbonden bedevaarten naar Groede. De bedevaart van de KAB ging gewoonlijk gepaard met een informatiemarkt op het plein van de naast de kerk gelegen katholieke school (1931).
– De bedevaart vond altijd in de namiddag plaats. Na aankomst staken pelgrims kaarsen aan bij de voor de gelegenheid versierde grot, waarna ze in de kerk plaatsnamen om het plechtig lof bij te wonen. In 1901 liepen de bedevaartgangers na deze plechtigheid bij wijze van experiment voor het eerst in processie over de nabijgelegen begraafplaats en de tuin van de pastorie. Omdat deze ommegang ‘door allen gewaardeerd werd en ook den andersdenkenden dezer gemeente geen aanstoot heeft gegeven’ werd ze voortaan elk jaar op alle bedevaartdagen herhaald. In de stoet liepen naast koorzangers, misdienaars en vaandeldragers, kinderen mee, die als bijbelse figuren waren verkleed. Tijdens de tocht werden allerlei liederen gezongen. In de tuin stond een noodaltaar waarop het Allerheiligste werd uitgesteld.
De hoogmis op 15 augustus werd steevast bijgewoond door de leden van de broederschap. Tijdens de mis werd gewoonlijk gepreekt door een pater uit Sluis. Na de mis werden de zelatrices door de pastoor op de pastorie ontvangen.
– Onder de deelnemers aan de bedevaart waren veel afstammelingen van Vlaamse landarbeiders en pachters die zich in de 18e en 19e eeuw in West Zeeuws-Vlaanderen hadden gevestigd. Binnen de geloofsbeleving van deze immigrantengroep nam ‘beewegen’, het op bedevaart gaan, een belangrijke plaats in. Naast Groede ging men onder andere naar nabijgelegen Vlaamse bedevaartplaatsen als Sint-Laureins (Blasius), Sint-Jan-in-Eremo, Kaprijke (Maria), Oostakker (Maria), en het Zeeuws-Vlaamse ? Schoondijke (Cornelius). De broederschap van O.L. Vrouw in Groede organiseerde regelmatig op Hemelvaartdag bedevaarten naar Oostakker voor heel West Zeeuws-Vlaanderen.
– Groede maakte in 1950 en 1951, samen met onder meer -> Kapellebrug, -> St. Willebrord en -> Zegge, nog deel uit van een net van Mariabedevaartplaatsen in het bisdom Breda waarnaar jeugdbedevaarten voor de vrede werden georganiseerd. De devotie liep daarna terug. De broederschap heeft nog tot 1965 bestaan.
http://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/267 

nederland nederland

nederland nederland

 

Een gedachte over “Nederland (Sluis -Oostburg – Groede) 29/12/13”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.