Antwerpen

Merksplas (Molenzijde) 19/1/14

Vanuit Merksplas kan ik u nog een aanvulling melden,

met een verhaaltje en een foto.

Met vriendelijke groeten,

Govaerts Karel

Vz. HEEMKRING MARCBLAS vzw

p.a.  Hoevestraat   31,    2330  Merksplas tel. +32 (014) 63 36 24 ;  GSM 0476-633 653

e-mail:  govaerts.karel@skynet.be

Enkele maanden geleden deden we al een oproep om aan ons te melden waar in Merksplas er een grote of kleine Lourdesgrot staat. Zo ontdekten we onlangs een prachtexemplaar op de Molenzijde, in de tuin van de juffrouwen Kleeren.

 Lourdesgrot 01

 

Renée Kleeren kreeg haar diploma van lager onderwijs in 1950. In die periode was het heel moeilijk om een betrekking te vinden. Maar zij had geluk want in de Vrije Gesubsidieerde Meisjesschool van Merksplas was er plots een tijdelijke vacature. Zuster Misaëlla zorgde toen voor de allerkleinste kindjes, voor de driejarige kleuters, dus. De tweede kleuterklas viel onder de hoede van kleuterjuf Irène Debacker. Maar op een bepaald moment werd juffrouw Irène ziek. Het was toen dat Renée Kleeren haar mocht vervangen.

Op een bepaalde dag liet Zuster Misaëlla in haar klas een Lourdesgrotje zien, met daarin ook het beeld van Onze Lieve Vrouwke. Het was een echt een mooi model van een Lourdesgrot, maar dan in het klein. Renée Kleeren was daarover heel enthousiast. Ze kon er ook thuis niet over zwijgen.

Voor vader Alfons Kleeren was dat het signaal om zijn dochter te helpen. Hij werkte als bewaker op de Kolonie en hij wist dat er aan de steenfabriek bruikbare asresten lagen, in de volksmond “krikken” genaamd. Zo bracht hij telkens de mooiste exemplaren mee, en bouwde daarmee in hun tuin een kleine Lourdesgrot, volledig naar het model zoals deze in Lourdes zelf aanwezig was. De miniatuur beeldjes van O.-L.-Vrouw met een wit kleed en blauwe mantel en van Bernadette Soubirous maakten de grot compleet. Het is deze grot die er nu nog altijd staat, inmiddels dus al meer dan zestig jaar.

Enkele jaren geleden kreeg deze nog een opknapbeurt van de huisschilder. Zo kan deze mooie Lourdesgrot nog vele jaren overleven.

Lourdesgrot 01.JPG

Een gedachte over “Merksplas (Molenzijde) 19/1/14”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.