West-Vlaanderen

Diksmuide (Koning Albertstraat 24) * 26/2/14

In Diksmuide bouwde Arthur Nachtegaele in 1928 de Lourdesgrot …. op de foto staat links van de grot een Franciscaan en rechts dan Arthur Nachtegaele. Er staat niet vermeld waar de grot  in Diksmuide staat…. waarschijnlijk in de hof van het klooster van de Franciskanen…. bestaat het klooster en de hof nog ?

diksmuide franciscanen 2.JPG

In het boek “De Mindere Broeders van Franciscus 1842-1992 van Dirk Laureys” staat een  foto van deze Lourdesgrot met tekst :

Lourdesgrot in Diksmuide met volgende tekst :

“ Een bijzondere vorm van Mariadevotie is de oprichting van Lourdesgrotten. Verschillende huizen hebben er een in hun tuin of in de kerk.

In Diksmuide bouwt Arthur Nachtegaele in 1928 een grot met de brokstukken van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde kerk “.

Op de foto bij de grot staat een Franciscaan en een leek waarschijnlijk de bouwer van de grot Arthur Nachtegaele.

Groeten, Jan Verhasselt

diksmuide franciscanen.jpg

diksmuide franciscanen 2.JPG

*Ik heb het eens nagevraagd aan mijn ouders.  Mijn ouders zijn nog bij deze grot geweest, maar geraakten niet binnen in het klooster, omdat er teveel volk was. Op de foto zou niet Arthur Nachtegaele staan ( volgens dat mijn ouders de persoon herkennen), maar zijn broer, maar dat zouden ze nog eens navragen, want er zijn geen broers meer in leven, enkel nog kinderen van …

Het klooster bevindt zich in het centrum van Diksmuide, maar daarover zal ik nog eens meer navragen bij vrienden van ons uit de buurt.

Mijn ouders hebben een gelijkaardige foto , als uit het boek, maar van slechtere kwaliteit.

Mia [mfournier@telenet.be]

*Op deze plaats is nu (sinds 1986) het Jeugdhuis, de dienst Cultuur, de Bib en de Academie van de Stad gehuisvest. De donkere vlek op de eerste foto is zeer waarschijnlijk de Lourdesgrot, thans verdwenen.

Ingang: Maria Doolaeghestraat, tegenover huis nr. 15.

afgebroken

afgebroken

Koning Albertstraat z.nr./ Maria Doolaeghestraat. Voormalig klooster en kerk van de paters Recollecten of Minderbroeders Franciscanen, heropgebouwd in de jaren 1920. In de volksmond bekend als “Paterskerk”.Het gebouw wordt later aangekocht en als cultureel centrum ingericht, o.m. herbestemming van de kerk tot Plaatselijke Openbare Bibliotheek (ingehuldigd op 24 mei 1986).

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/78094

4 gedachten over “Diksmuide (Koning Albertstraat 24) * 26/2/14”

  1. Toevallig kwam ik op uw blog terecht en zag er een foto + bericht over de lourdesgrot in Diksmuide, gebouwd door mijn overgrootvader en zijn zoon Arthur Nachtegaele. Jammer dat de foto zo klein is. Zou u deze foto’s nog even willen inscannen a.u.b. en doorstuuren ? Ik denk dat het om foto’s gaat, die wij niet in ons bezit hebben. Wel moet ik eens nakijken bij mijn ouders of er nog andere foto’s zijn van deze grot. Ik weet van de bouw ervan en of die nog bestaat, moet ik ook eens aan hen navragen.
    Mijn overgrootvader bouwde in elk geval een woning naast het klooster en herbouwde de kerken van Dranouter en Kaaskerke, waarbij Arthur optrad als architect. Onze zoektocht naar wat hij allemaal bouwde is echter zeer moeilijk, omdat hij als aannemer nergens zijn naam achterliet. We moeten het dus hebben van de enkele foto’s, die we kunnen bemachtigen.
    Mijn vader ( 87 jaar) is al jaren bezig met onze familiegeschiedenissen en het zou hem wellicht een zeer groot plezier doen, mocht ik deze foto’s aan de collectie kunnen toevoegen.
    Alvast hartelijk dank

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.