Antwerpen

Merksplas (Heidestraat) 27/3/14

In Merksplas is er weer een Lourdesgrotje gevonden.

Zie tekst en foto in bijlage

mvg K.Govaerts

govaerts.karel@skynet.be

lourdesgrot 01  W Merksplas.jpg

Lourdesgrot(je) in de Heidestraat te Merksplas

Bij Jan Severijns staat er een authentieke Lourdesgrot, inbegrepen moeder Maria, al dik anderhalve eeuw in praktisch dezelfde pose, en Bernadette Soubirous, sinds die tijd deemoedig op haar knieën.

Het is een kleine grot, amper een meter hoog. Als ze niet zo compact was, had ze er niet gestaan. Want het is een semi-mobiele grot. Meer dan een halve eeuw geleden werd ze gebouwd in Rijkevorsel, op een pand aan de Steenweg op Merksplas, waar Jan en zijn gezin toen woonden. Stevig gemetst en gebetonneerd.

Na enige tijd verhuisde het gezin naar een nieuwe woonst dicht tegen de baan. De grot werd zo voorzichtig mogelijk gedemonteerd, en met beperkte schade verplaatst naar het nieuwe Lourdes.

Zo’n 22 jaar geleden kwam Jan in Merksplas wonen. De grot moest dus weer onder het breekijzer. En liep nogal wat averij op. Eigenlijk was ze rijp voor de brikkeljoncontainer. Maar de gevoelswaarde was te hoog, en de grot werd in Merksplas zo goed en zo kwaad het ging gerestaureerd. En beplant met klimop. Niet alleen werden zo de littekens gecamoufleerd, maar de grot kreeg ook een eigen karakter. De beeldjes zijn nog steeds de originele. Meegebracht van Scherpenheuvel. Jan zijn echtgenote, Maria, is jaren geleden al overleden maar Jan houdt de grot in ere omdat zijn vrouw er zo aan gehecht was. En plant er regelmatig verse bloemen bij. Dus eigenlijk doen ze dat nu nog altijd samen.

lourdesgrot 01  W Merksplas Heidestraat.jpg

Een gedachte over “Merksplas (Heidestraat) 27/3/14”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.