Oost-Vlaanderen

Gavere (Blokstraat) 28/3/14

Piet modhim@hotmail.com

Verschillende Mariabeelden zijn aanwezig, waaronder ook een Lourdesgrotje

 ‘Koortskapel’: Dikkelvenne

Een zeeman beloofde tijdens een storm een O.-L.-Vrouwbeeld te plaatsen indien hij in leven bleef. Blijkbaar was dit het geval want een eerste kapelleke werd aan een boomstronk opgehangen. Later zou een kleine gemetste kapel de boom vervangen en in de muur plaatste men wellicht de steen (1603) welke nu nog zichtbaar is. Nadat het kapelletje in de Eerste Wereldoorlog was afgebroken bij de aanleg van het vliegveld, beloofde Serafien Denijs, metser van beroep en zwaar ziek, bij genezing haar volledig weer op te bouwen. Dit gebeurde in 1920 met giften van de naburige bevolking. In 1945 werd ze met giften van de gebroeders Schepens uit Baaigem verfraaid en vergroot, waarschijnlijk uit dank om het tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd te hebben. In 1960 werd het dak hersteld en werden verdere verbeteringen aangebracht. Ze werd een tijdje onderhouden door Clarysse Dernesure en haar broer uit de  Boechoutestraat 1 (thans 6).
De kapel is nog één van de vele, bij wie het volksgeloof is blijven voortleven, en nog steeds door talrijke gelovigen wordt bezocht om genezing af te smeken.  Jaarlijks op de eerste of tweede zondag van mei, komt Dikkele op bedevaart naar de kapel. Men gaf er vroeger de voorkeur aan negen personen samen te brengen om op bedetocht te gaan. Bij het bezoek gaat men driemaal rond de kapel, waarna men wegloopt in de richting van de steenweg ( de koorts ontvluchten). In de kapel bindt men linten of soms een fopspeen aan de afsluiting dit om de koorts af te binden. Binnenin de kapel leest men op de muur de tekst : “Onze Lieve Vrouw van Koorts ik betrouw op U”. Op de kaart Ferraris van 1771 stond de kapel onder de naam ‘Keursch capelle’ aangeduid. Met dank aan Arnaut Katrien (Archiefbeheerder Merelbeke), Van Damme Mieke (Dienst Erfgoedprogrammatie Merelbeke) en Van den Meersschaut, Herman 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.