Vlaams-Brabant

Galmaarden (Dorekensstraat) 3/8/14

GALMAARDEN – De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in de Dorekensstraat werd bij het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 gebouwd ter bescherming tijdens de oorlogsjaren met de hoop dat de vrede onder de volkeren snel zou terugkeren.

http://www.persinfo.org/2014/08/01/parochie-viert-100-jaar-onze-lieve-vrouw-van-lourdeskapel-galmaarden

kapel OLV Lourdes Dorekensweg.JPG

STUKJE GESCHIEDENIS VAN DE KAPEL

 De kapel werd bij het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 gebouwd door de echtgenoten Edmond Mignon (Galmaarden) en Maria Pletinckx (Atembeke), ter bescherming tijdens de oorlogsjaren en in de hoop dat de vrede onder de volkeren snel zou terugkeren. De kapel werd vaak bezocht door zieken en noodlijdenden. Ieder jaar in de meimaand baden de buurtbewoners er de rozenkrans.

 Maria – Mieken – Pletinckx was thuis sigarenmaakster, vooral voor de mannen van het gehucht. Ze verkocht ook behangpapier en zelfgemaakte verven. Echtgenoot Edmond – Mongsken – Mignon was schrijnwerker. Alle schrijnwerkerij van de kapel is door hem gemaakt: dakwerk, kapeldeur, en binnenin het altaar dat met eenvoudige bloem- en bladmotiefjes werd versierd,  ook de twee zitbanken. De twee houten kandelaars werden door dezelfde handen gedraaid.

 In 1956 werd de kapel (samen met het ernaast gelegen woonhuis waar het echtpaar Mignon-Pletinckx had gewoond) eigendom van het echtpaar Richard Faveyts en Suzanne Maes. Allen hebben jarenlang, en trouwens nog altijd, met veel toewijding zorg gedragen voor het onderhoud van de Onze-Lieve-Vrouwkapel.

kapel OLV Lourdes Dorekensweg.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.