Antwerpen

Willebroek (Blaasvelt) 9/9/15

Het kapelletje voor Onze-Lieve-Vrouw van de 14 Bunders, in natuurgebied Het Broek in Blaasveld.

Blaasveld3074542747

Kapel_Blaasveld_OLV_14_Bunders

Willebroek – In het kapelletje voor Onze-Lieve-Vrouw van de 14 Bunders, in natuurgebied Het Broek in Blaasveld, branden altijd kaarsen.

Tijdens de strenge winter van 1760 stoot men in Het Broek tijdens het turfsteken op een Mariabeeldje. Het water in de vijver waar het Mariabeeldje gevonden wordt, bevriest een hele winter lang niet. De plek wordt al snel een bedevaardsoord. Het kapelletje dat er staat, brandt in 1858 af. De huidige kapel wordt in 1860 gebouwd.

‘Er branden altijd kaarsjes in de kapel. De kapel blijft ook dag en nacht open. Jaren geleden kwam wie zich schaamde om hier te komen bidden, zelfs ’s avonds laat of ’s nachts naar de kapel. Wanneer niemand dat zag’, vertelt Lutgarde Foqué, die vlakbij het kapelletje woont en de kapel ook onderhoudt. ‘In de maand mei branden er veel meer kaarsjes en komen veel meer mensen langs het kapelletje. Dat zijn niet alleen mensen uit de buurt. Hier komen ook mensen van heinde en ver om een kaarsje te branden of om bloemen te brengen. Er brandt nu ook een kaars met een kaartje bij voor Wouter Weylandt, de wielrenner die deze week in de Ronde van Italië verongelukte.’

Noveenkaarsen

‘Er branden in de meimaand ook altijd een tiental noveenkaarsen, kaarsen die negen dagen en nachten brandt. Vroeger kwam de fanfare bij het begin van de Mariamaand en eind mei nog naar de kapel. Dan werd hier ook een eucharistieviering gedaan. Dat gebeurt nu niet meer. Het kapelletje oogt heel mooi en netjes. De binnenkant van de kapel krijgt ook elk jaar tegen 15 augustus, de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, een nieuw laagje verf’, vertelt Lutgarde Foqué nog.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/vk3a5ung

Gemeld door Katrien Van Reeth <katrien.van.reeth@telenet.be>Dit is weliswaar geen grot maar wel een bijzondere plek energetisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.