Antwerpen

Schilde (de Caterskapel) 20/9/15

Deze Mariakapel opgericht door Juffrouw Mathilde de Caters lag er lang troosteloos en verwaarloosd bij.

Schilde de Caterskapel 207734.jpg

Gemeld door Edward Avermaete

De familie De Caters is een belangrijke familie in de geschiedenis van Sint-Job-in-‘t-Goor. Pierre baron de Caters zou als eerste Belgische vliegenier records breken van op zijn vliegplein in ’s-Gravenwezel en Sint-Job-in-‘t-Goor. Maar deze familie speelde niet enkel een rol in de vliegwereld. In de geschiedenis van Sint-Job-in-‘t-Goor had de familie ook nog andere ‘verdiensten’.
Hieronder enkele voorbeelden/anekdotes:

  • Na een ruzie met de pastoor in 1863 liet Mathilde de Caters zelf een kerk bouwen naast de parochiekerk. Haar kerk was klaar in 1871. Ze werd in 1914 vernield en werd niet hersteld.
  • In 1868 richtte Mathilde een klooster van de Franciscanessen met een meisjesschool op. In 1926 werden het klooster en de school overgenomen door de Zusters van het Arme Kind Jezus van Borsbeek en kreeg de naam Sint-Raphaël en behoort nu toe aan de Broeders van Liefde. Samen met Kristus Koning vormt dit nu OC Clara Fey.
  • Baron de Caters, neef en erfgenaam van Mathilde de Caters, richtte in 1909 een vliegplein op. In 1910 was er een vliegweek. Pierre zelf en onder andere Jan Olieslagers en zijn broer Max namen deel aan deze vliegmeting. Er was ook een vliegschool waar ook militairen hun opleiding kregen.

De grafsteen van de familie ligt nog bewaard achter de H. Man Jobkerk. De Caterskapel bleef bewaard en ligt net op het grondgebied Schilde in de omgeving van de Poppelaar.

http://www.brecht.be/de-caters

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/14132/beelden

Schilde de Caterskapel 207734.jpg

Normal
0

21

false
false
false

NL-BE
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Tableau Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

* De enige bezoekers waren vaak slechts vandalen en verder bekommerde zich haast niemand om het gebouwtje.

Voor een stuk gelegen op het grondgebied van onze gemeente aan de rand van de Brechtse Heide ligt de kapel aan de rand van een grote weide tussen dennebomen, omgeven door veel groen. Nadat het gemeentebestuur het gebied had aangekocht werd ook het gebouw grondig aangepakt en gerestaureerd. Door samenwerking tussen de heemkundige kringen van Schilde, ‘s-Gravenwezel en Sint-Job-in’t-Goor en tevens door de inzet van de VVKB ” Mieke Stout ” onder de bezielende leiding van de Heer Joris Nachtegaele kwam het tot een hoogstaand gebeuren aan de Caterskapel. Het weer speelde ook goed mee.

Er was een Mariahulde –nog steeds meimaand – en er werd een mis opgedragen in open lucht. Onder de tonen van een Marialied, gespeeld door de Koninklijke  Fanfare ” Takjes worden Bomen ” werd het groot Mariabeeld op een verhoog geplaatst door een viertal leden van ” Mieke Stout ” terwijl er samenzang was onder de leiding van het koor ” Uyt Jonsten Versaemt ” uit Schilde. Dan kwam Joris Nachtegaele aan de beurt voor een welkomst- en dankwoord. De H. Mis werd dan opgedragen voor alle aanwezigen in open lucht door Pater Rector van Scheut met de assistentie van de aalmoezenier van ons rusthuis en mijnheer pastoor van Sint-Job-in-‘t-Goor.

Na deze plechtigheid kwam de fanfare weerom aan de beurt en vergastte Mieke Stout de aanwezigen op volksdans en vendelzwaaien. Het was beslist een zeer geslaagde manifestatie.

A. Verbeeck.

http://www.dedrierozen.be/Tijdschrift/16jg%20-%203%20Verslag%20-%20De%20Caterskapel%20opnieuw%20ingehuldigd.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.