Oost-Vlaanderen

Geraardsbergen (De Muur) * 11/10/15

Oudenberg, 9500 Geraardsbergen

Dagelijks open

De kapel op de Oudenberg werd oorspronkelijk gebouwd als bidplaats door een kluizenaar in 1294. In een latere kapel werd in 1648 het genadebeeldje van Onze- Lieve- Vrouw geplaatst, zodat de kapel een bedevaartsoord werd voor Geraardsbergen.

http://www.geraardsbergen.be/content/content/record.php?ID=1371#Oudenbergkapel

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is ook aanwezig.

kapel olv v lourd

kapel olv v lourd

kapel olv v lourd

kapel olv v lourd

kapel olv v lourd

kapel olv v lourd

kapel olv v lourd

https://drive.google.com/file/d/0Bxguh3-C9NRlbjExVjRzQlNpMHc/view?usp=sharing

Er is altijd veel volk in de kapel (uit 1906) aanwezig, er hangen talrijke danktegeltjes en er branden heel wat noveenkaarsen.


* De top van de Oudenberg bevindt zich 110 meter boven de zeespiegel, en is daarmee het hoogste punt van de heuvelruggen die de Brabantse Kam uitmaken.

Voordat Vlaanderen in de 7e of 8e eeuw bekeerd werd tot het christendom, werden wellicht op deze plek reeds zonneoffers gebracht.

Een oude legende spreekt van een zekere Jan Tant, deken van de Leuvense lakengilde, die onderweg door een verschrikkelijk onweer werd overvallen. Zijn metgezellen werden doodgebliksemd, maar hij had beloofd een kapel te bouwen op de berg als hij veilig op zijn bestemming zou geraken, en bleef gespaard.

De oudste, historische vermelding gaat terug tot 1294. Rond 1300 werd de kapel eigendom van de Sint-Adriaansabdij. Het was in deze kapel dat de Graven van Vlaanderen na hun troonsbestijging de eed aflegden (of door een afgevaardigde lieten afleggen) dat ze de abdij zouden beschermen.

Het Maria-beeldje komt vanop een berg nabij Peruwelz. Er stond daar een oude eik, gekend als ‘de eik tussen 2 bossen’, omdat hij dienst deed als scheidingspaal. In die boom was een beeldnis uitgehouwen, waarin een houten Mariabeeldje stond. Blootgesteld aan weer en wind, bleef van dit beeldje niet meer over dan een vormeloos blokje hout, wat echter vereerd bleef. In 1603 lag een oude man ziek te bed in Peruwelz. De pastoor van de parochie, een zekere Martin Lebrun, die later abt zou worden van de abdij in Geraardsbergen, kwam de oude man de laatste sacramenten toebrengen. De zieke vertelde hem van het beeldje, gekend als ‘Onze-Lieve-Vrouw ter Eike’. De pastoor ging op zoek naar het beeldje, en vond aan de oude, vermolmde boom nog één groene tak. Uit die tak liet hij twee nieuwe Onze-Lieve-Vrouwebeeldjes snijden. Het ene bleef te Peruwelz, het andere kwam op 17 mei 1648 naar de kapel in Geraardsbergen. De aartsbisschop van Mechelen verleende aflaten voor iedereen die vóór het beeldje kwam bidden, wat een heuse verering met zich meebracht.

In 1724 werd de kapel herbouwd.

Tijdens de Franse Revolutie werden abdij en kapel verbeurd verklaard en verkocht. Het beeldje werd 12 jaar lang verborgen, om het voor vernieling te behoeden. In 1807 werd een zekere Ghisleen Van Crombrugghe eigenaar, die opnieuw erediensten liet houden in de kapel. In 1839 werd het door zijn familie aan de Paters Josefieten geschonken.

In 1849 heerste een cholera-epidemie. Duizenden bedevaarders stroomden naar de kapel, en vele genezingen volgden.

Op 31 juli 1887 werd het wonderbeeldje gekroond namens paus Leo XIII.

In 1905 was de bouwvallige kapel te klein geworden voor de toevloed aan gelovigen. De paters Josefieten lieten ze afbreken en vervangen door een grotere kapel. Deze kapel met een koepeldak, was in 1906 klaar. Tijdens de inzegening op 8 september waren 12.000 bedevaarders aanwezig.

In 1936 werd door verscheidene Mariavereerders een bronzen Mariabeeld geschonken, dat sindsdien de daklantaarn siert.

http://www.belgiumview.com/belgiumview/tl1/view0001584.php4

Een gedachte over “Geraardsbergen (De Muur) * 11/10/15”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.