Oost-Vlaanderen

Oudenaarde (Kerselare) 29/5/16

Dit is een vermeldenswaardige merkwaardige geschiedenis:

Het bedevaartsoord en de kapel Onze-Lieve-Vrouw Kerselare zijn getuigen van de eeuwenlange Mariadevotie in de streek, opklimmend tot de 15de eeuw. 

Talrijke mirakels werden genoteerd. In 1892 wordt Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare in een grootse plechtigheid gekroond. Het is de kapel van 1570 die op 21 februari 1961 volledig in de vlammen opgaat. De brand betekent niet het einde. Binnen de vijf jaar was er een nieuwe grotere moderne kapel, in beton, in de stijl van de tijd naar de plannen van de architecten Lampens en Lagasse.

Kerselare blijft een druk bezochte bedevaartplaats.

Kerselare-beeld.jpg

Talrijke mirakels werden genoteerd. In 1892 wordt Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare in een grootse plechtigheid gekroond. Het is de kapel van 1570 die op 21 februari 1961 volledig in de vlammen opgaat. De brand betekent niet het einde. Binnen de vijf jaar was er een nieuwe grotere moderne kapel, in beton, in de stijl van de tijd naar de plannen van de architecten Lampens en Lagasse.
Kerselare blijft een druk bezochte bedevaartplaats.

– See more at: http://users.telenet.be/dekenaat.oudenaarde/Kerselare.html#sthash.khB4fUet.dpuf

Talrijke mirakels werden genoteerd. In 1892 wordt Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare in een grootse plechtigheid gekroond. Het is de kapel van 1570 die op 21 februari 1961 volledig in de vlammen opgaat. De brand betekent niet het einde. Binnen de vijf jaar was er een nieuwe grotere moderne kapel, in beton, in de stijl van de tijd naar de plannen van de architecten Lampens en Lagasse.
Kerselare blijft een druk bezochte bedevaartplaats.

– See more at: http://users.telenet.be/dekenaat.oudenaarde/Kerselare.html#sthash.khB4fUet.dpuf

alrijke mirakels werden genoteerd. In 1892 wordt Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare in een grootse plechtigheid gekroond. Het is de kapel van 1570 die op 21 februari 1961 volledig in de vlammen opgaat. De brand betekent niet het einde. Binnen de vijf jaar was er een nieuwe grotere moderne kapel, in beton, in de stijl van de tijd naar de plannen van de architecten Lampens en Lagasse.
Kerselare blijft een druk bezochte bedevaartplaats. – See more at: http://users.telenet.be/dekenaat.oudenaarde/Kerselare.html#sthash.khB4fUet.dpuf
alrijke mirakels werden genoteerd. In 1892 wordt Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare in een grootse plechtigheid gekroond. Het is de kapel van 1570 die op 21 februari 1961 volledig in de vlammen opgaat. De brand betekent niet het einde. Binnen de vijf jaar was er een nieuwe grotere moderne kapel, in beton, in de stijl van de tijd naar de plannen van de architecten Lampens en Lagasse.
Kerselare blijft een druk bezochte bedevaartplaats. – See more at: http://users.telenet.be/dekenaat.oudenaarde/Kerselare.html#sthash.khB4fUet.dpuf

https://drive.google.com/file/d/0Bxguh3-C9NRlZ0VFOGptRmpXbjA/view?usp=sharing

Uit: DM. Magazine 28/5/2016 p. 30

Kerselare-beeld.jpg Kerselare.jpg

Kerselare-kapel.jpg  Kerselare 2.jpg

oos de Joigny, baron van Pamele. leefde in de zestiende eeuw. De baron trok naar Jeruzalem waar hij door een krokodil werd aangevallen. Hij bad tot Onze-Lieve-Vrouwe van Kerselare en overwon de krokodil. Uit dankbaarheid bracht Joos de Joigny de dode krokodil mee naar Oudenaarde en hing ze op in de kapel van Kerselare.
De gebalsemde krokodil werd in de negentiende eeuw vervangen door een beschilderd houten exemplaar van beeldhouwer Van Biesbroeck. Vermoed wordt dat de dankbaarheid van de baron van Pamele daar niet stopte.
In 1570 vergrootte zijn zoon Jacob de Joigny de kapel, vermoedelijk nog in opdracht van zijn vader.

Hoe de baron de krokodil tegenkwam en hoe hij het in zijn hoofd haalde om ze mee te nemen naar Kerselare, zullen we wellicht nooit weten. Maar is mysterie niet net de kracht van een legende?

– See more at: http://users.telenet.be/dekenaat.oudenaarde/Kerselare.html#sthash.khB4fUet.dpuf

Joos de Joigny, baron van Pamele. leefde in de zestiende eeuw. De baron trok naar Jeruzalem waar hij door een krokodil werd aangevallen. Hij bad tot Onze-Lieve-Vrouwe van Kerselare en overwon de krokodil. Uit dankbaarheid bracht Joos de Joigny de dode krokodil mee naar Oudenaarde en hing ze op in de kapel van Kerselare.
De gebalsemde krokodil werd in de negentiende eeuw vervangen door een beschilderd houten exemplaar van beeldhouwer Van Biesbroeck. Vermoed wordt dat de dankbaarheid van de baron van Pamele daar niet stopte.
In 1570 vergrootte zijn zoon Jacob de Joigny de kapel, vermoedelijk nog in opdracht van zijn vader.

Hoe de baron de krokodil tegenkwam en hoe hij het in zijn hoofd haalde om ze mee te nemen naar Kerselare, zullen we wellicht nooit weten. Maar is mysterie niet net de kracht van een legende?

https://www.youtube.com/watch?v=Rdda6yKnzxQ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.