Vlaams-Brabant

Bekkevoort (Molenbeek-Wersbeek Tiensebaan 1) * 15/9/20

Molenbeek heeft een paar grote kapellen, maar de mooiste is de nieuwe Sint- Magdalenakapel, opgetrokken op een prachtige historische plaats aan de Schomstraat.

Kapel gewijd aan de controversiële figuur Maria Magdalena. Maria van Lourdes is tevens present.

Gelegen op de hoek van de Tiensebaan en de Voetweg 27.

Een gedachte over “Bekkevoort (Molenbeek-Wersbeek Tiensebaan 1) * 15/9/20”

  1. “Nieuwe” kapel, de huidige is een vervanging van de originele (800 jaar geleden gebouwd door de Tempeliers, en al 300 jaar geleden verwoest tijdens de godsdienst oorlogen. Er werd elke week en mis opgedragen door de priester van de commanderij van Bekkevoort (behorende bij Alden Biezen). Aan de kapel was ook een gasthuis verbonden (opvang van pelgrims of kliniek voor pestlijders???). Gasthuis wordt in archieven gelokaliseerd op de kruising van Schomstraatje en grote weg van Zichem naar Tienen. Ondertussen hebben we naast de originele kapel een begraafplaats met vermoedelijk 16 lijken gescand.
    Wordt herhaaldelijk (aanstelling nieuwe priesters) vermeld in de archieven van Alden Biezen. (archieven gered uit de brand van Alden Bierzen en vandaag in archief te Hasselt te raadplegen.
    Tijdens de godsdienst oorlogen in 1588 werden de kandelaars (78 pond) in St Sulpitiuskerk te Diest in bewaring gegeven . Oorkonde vandaag in museum te Diest te vinden. De kandelaars zelf zijn echter spoorloos…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.