Geen categorie

Nederland – Velp (Gelderland) 3/3/21

Lourdesgrot op Landgoed Larenstein in Velp (Gelderland, Nederland). Landgoed Larenstein is is opengesteld voor publiek en is tegenwoordig een kennis-landgoed met verschillende onderwijsinstituten. Vroeger stond er ooit een groot klooster met een muur eromheen. Het was een plek waar ‘stoute’ meisjes naartoe werden gestuurd om opgevoed te worden door de nonnen. Veel nonnen liggen begraven op een verhoogde begraafplaats op het landgoed, vlakbij de oude Lourdesgrot.

De grot is behoorlijk verwaarloost en gebouw met misbaksels (mislukte bakstenen van de steenfabrieken rondom de grote rivieren). De originele beeldjes zijn verdwenen en onbekend is waar deze zijn. Er groeien inmiddels bomen en klimop op de grot die een vrij bijzondere locatie heeft op een relatief plat landgoed.

Landgoed Larenstein is in het verleden het Klooster van de Goede Herder stond. Door de Slag om Arnhem is veel verwoest, het werd door de SS gebruikt als kantoor of officieren locatie. Na de oorlog is er enige restauratie uitgevoerd en is er een nieuwe kapel gebouwd. Deze kapel staat nog steeds op het landgoed en wordt gebruikt door de Hogeschool als collegezaal. In 1992 is het huidige gebouw gerealiseerd en grote delen van het klooster zijn gesloopt.

Verschillende elementen van het landgoed zijn bewaard gebleven. Hiervan is de Lourdesgrot er één van, samen met de vijvers, het eendenhuisje, hooilandjes, oude fruitbomen, het koetshuis en een oude linde laan. Op Googlemaps is de oude oprijlaan nog te herkennen in het stratenpatroon, deze steekt de spoorweg (die er toen nog niet lag) over tot aan de Hoofdstraat in Velp.

Ook is er een begraafplaats waar 55 nonnen anoniem begraven liggen. God weet toch wel wie heeft gezondigd en wie niet, een naam op het graf is dus niet nodig. De begraafplaats is opgehoogd op het landgoed, volgens de verhalen omdat de rivier IJssel nogal regelmatig buiten haar oevers trad en de stoffelijke resten van de nonnen, na hoogwater, verspreid over het landgoed werden terug gevonden. Maar de IJssel is voorzien van dijken rond 1250 en de eerste berichten van het klooster dateren uit 17de eeuw. Het is onwaarschijnlijk dat de IJssel toen nog zo ver buiten haar oevers trad dat het klooster en de begraafplaats hier hinder van ondervonden. Het klooster was een opvoedklooster voor jonge meisjes die ongehuwd zwanger waren of andere onzedelijkheden hebben gedaan. Veel meisjes zijn niet teruggekeerd in de maatschappij. Er zijn verhalen dat de ophoging van de begraafplaats een massagraf is van meisjes die zijn gestorven tijdens het opvoedkamp bij de nonnen, literatuur hiervoor ontbreekt.

https://www.bd.nl/tilburg-e-o/door-nonnen-uitgebuite-kinderen-beginnen-proces-tegen-de-staat-het-was-een-hel~a0892f1f/?cb=7918341283a28b53ce36e1213d967377&auth_rd=1

Een gedachte over “Nederland – Velp (Gelderland) 3/3/21”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.