Vlaams-Brabant

Landen (Overwinden – Kruisboomstraat) * 31/8/8

Dag Hilda en Eric,

In bijlage de foto die van jullie maakte voor de reportage voor Open Monumentendag.
Met vriendelijke groet, 
Katrien Goossens

0485/471178  Fotografie

IMG_4706 - kopie.JPG

SSA42571

SSA42572

SSA42573

SSA42574

Te Overwinden (een deelgemeente van Landen) bevindt zich in de nabijheid van de 16de eeuwse Sint – Aldegondiskerk op de hoek van de Kruisboomstraat en de Pellestraat (naast huis nr. 2, de oude pastorij) een Lourdesgrot uit 1929 met een wit smeedijzeren hek. http://blog.seniorennet.be/wandelland/archief.php?ID=20

De opdrachtgever hiervoor was EH Jaak Op ’t Rood. De aannnemers Obers uit Tienen en Steendam uit Ramilies bouwden de grot. De plaasteren beelden van Maria, Bernadette en twee engelen werden aangekocht in het Huis Sastin uit Antwerpen. De inhuldiging door deken Claes uit Landen vond plaats op 8 december 1929. Omdat het regende moest de plechtigheid evenwel in de kerk doorgaan. (Elisabeth Vanwinkel, Ons Landens Erfdeel, jaargang 31, nr. 73, juni 2008, blz.57-58)

De grot is goed onderhouden: er staan verse bloemen & er branden kaarsen. Er is zitgelegenheid voor een vijftiental personen. In de grot zijn stalactieten prachtig nagebootst.

IMG_4706 - kopie.JPG

* Momenteel zijn er werken aan de Pastorie van Overwinden (Kruisboomstraat nr 2).  Voor de werken aan de Pastorie, werd er een aanvraag ingediend voor een nieuw oprit (afbraak garage). 

Tijdens de werken is de geliefde Lourdesgrot verminkt geweest met een grote muurblok (zie foto hieronder).  

Alhoewel, is er nooit sprake geweest om veranderingen te doen aan de grot !  Het is een geklasseerd erfgoed.  Kan dat zomaar ?

D A

werken

werken 2werken 3

7 gedachten over “Landen (Overwinden – Kruisboomstraat) * 31/8/8”

  1. Voor de volledigheid: Het is niet de st. Wivinakerk maar de st. Aldegondiskerk. Wivina is de patroonheilige van de Kerkfabriek van Overwinden.
    Groet,
    Chris

    Like

  2. De grot werd gebouwd in 1929 onder impuls van Pastoor Op ’t roodt. Ze werd ingehuldigd op Onze Lieve Vrouw, onbevlekt Ontvangen 8 december 1929. Groeten, Marie-Rose

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.