Luxemburg

Léglise (Thibessart) 1/10/8

thibessart 780_001

Grotte N.-D. de Lourdes, 1909, au pied de l’église, citée en 1997.

http://namur.homily-service.net/gennart/monuments_religieux_lux.htm

Thibessart is gelegen op 427 m hoogte (op de drempel van de kerk). Dit bekoorlijk dorpje aan weerszijden van de Mandebras ligt, rivier die in het woud van Anlier ontspringt, in de nabijheid van Gennevaux. Na dat ze de vijver van Thibessart heeft gevormd, mondt ze uit in de Rulles te Rulles.

Het dorp leeft hoofdzakelijk van de veeteelt, en telt niet minder dan 13 landbouwbedrijven. De bevolking (1.1.96) telt 154 inwoners, waarvan een dertigtal onder de 12 jaar.

Een brok geschiedenis.
De eerste sporen van leven reiken ver in het verleden. Men heeft er een speerpunt gevonden die teruggaat tot in het bronstijdperk (ong. 2000 à 800 voor Chr.). Deze is permanent tentoongesteld in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. In de Middeleeuwen, is het grondgebied van Neufchâteau vaak een ontmoetingsterrein van de hevige en bloedige twisten die de plaatselijke heerschappen uitvechten. Na het jaar 1256, leveren de graaf van Luxemburg en zijn manschappen er werkelijke razzia’s. In Thibessart nemen ze alle veestukken, mee, koeien, schapen, paarden, maar ook meubelen en dies meer. Einde 13e eeuw was Thibessart onderworpen aan de jurisdictie van de provoosten van Neufchâteau en van Aarlen.

De kapel en de kerk.
Het is in 1680 dat Nicolas en Jean de Robert toestemming vragen om een kapel in Thibessart op te richten. Tot in 1859 heeft deze kapel haar functie vervuld. Ze raakte toen in onbruik en werd in 1876 door brand verwoest. In 1862 werd de huidige kerk opgericht, op en andere plek, en verder kwam in 1871 de huidige begraafplaats tot stand. Het altaar is afkomstig van de vroegere kapel… Op de kaart van de Oostenrijkse Nederlanden, de Ferraris-kaart opgetekend tussen de jaren 1771 tot 1778, wordt Thibessart opgenomen als ‘gehucht met kapel’. Ook de watermolen wordt er in opgenomen, alsook verscheidene wegkruisen.

De molen.
Deze molen was een algemeen toegankelijk goed, tot in 1313 aan de inwoners van het gebied van Neufchâteau verbod werd opgelegd er hun graan te laten malen. Een legende… een gietijzeren plaat op de gevel van deze molen: het wapen van Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, herinnert ons aan haar verblijf in het dorp… doch spijtig genoeg is Maria Theresia nooit in de streek geweest…

De grot van Lourdes.
In 1908, tijdens zijn ministerie in Thibessart deed pastoor Hubert een bedevaart naar Lourdes. Het idee kwam bij hem op, op de flank van zijn parochiekerk een grot van Lourdes te laten bouwen. De grootmoedigheid van zijn parochianen maakte het mogelijk de werken aan te vatten in juni 1909, die uitgevoerd werden door de heer Robert uit Bastogne. De beelden werden op 19 september 1909 geplaats en op 11 oktober van dat jaar gewijd.

De vijver van Thibessart.
Iets lager gelegen dan het dorp, werd deze vijver aangelegd als waterreservaat voor de stoomlocomotieven van het station van Marbehan.

Folklore en volksgebruiken.
Het feest van de heilige Blasius, ‘Saint Blaise’, wordt nu nog elk jaar gevierd op het eerste weekeinde na 3 februari. Deze heilige wordt ingeroepen tegen keelpijn. Jaarlijks, op 3 februari na de hoogmis, deed men ‘de kaarsen om de hals’ (les ‘chandelles au cou’). De gelovigen knielden op de communieband, en de priester, gaf hen de zegen door twee, in zijn linkerhand gehouden, gekruiste brandende kaarsen onder de hals te brengen. Op het derde weekeinde van juli houdt het plaatselijke feestcomité een groot dorpsfeest. Sedert 1994 is het dorp verrijkt met een kinderkoor, dat elke zaterdag repeteert. In 1995 werd de oude hoeve Valet amgevormd tot herberg voor groepen en natuurklassen. ‘Au Beau Lieu’ geeft onderdak aan animaties zoals ateliers voor de kinderen tijdens het paasverlof, jogging, Monumentendagen, weekends voor champinions plukken rapen, enz…

http://www.foret-anlier-tourisme.be/nl/histoire-patrimoine/leglise_thibessart.php

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.