Vlaams-Brabant

Aarschot (Gelrode) 27/11/8

Gelrode SCANNEN002

Grot op de zuiderhelling van de Eikelberg, tien meter lager loopt de Bergstraat (Gelrode).

Gelrode SCANNEN002

Grot op de zuiderhelling van de Eikelberg, tien meter lager loopt de Bergstraat (Gelrode).

Het is een kunstmatige grot uit gestapelde Waalse natuursteenbrokken. Rondom werd een keermuurtje opgetrokken uit kleine kasseien met in het midden vijf treden uit gerecupereerde hardsteen, die toegang verlenen tot de grote altaargrot. De grot is 5 m. hoog en 13 m. breed. Rechtsboven is een maria-nis met een wit-blauw-zwart geschilderd Mariabeeld van +/- 1 m. hoog. De nis is 1,75 m. hoog, 0,75 m. breed en 0,7 m. diep. Op het terras staat een arduinen altaar dat ondersteund wordt door twee witstenen sokkels. Hierop staan een stalen kandelaar en een ruw houten kruis op een piramidevormige sokkel. De grotopening achter het altaar is 3,10 m. hoog, 4,4 m. breed en 2,45 m. diep. Op een driehoekig schild onder het altaar staan “KWB” en de datum “1954”, versierd met twee gestileerde korenaren.

Deze lourdesgrot kwam er op aandringen van pastoor Bax, in samenspraak met het bestuur van de werkliedenbond (KWB). Pastoor Bax kreeg toelating van de toenmalige burgemeester van den Eynde de Rivieren, om op diens grond de grot te bouwen. Vervolgens maakte hij een tekening van zijn gedroomde grot en zorgde nadien voor de beelden. Het materiaal kwam van een opgebroken steenweg in Put-kapel (Wilsele): 150 vrachtwagens afval werden neergekapt op de Rillaarsebaan, tgoen nog een kassei-zandweg. Het waren tijdens de weelk vooral gepensioneerden die de handen uit de mouwen staken. Louis Smets (°1913), één van de bouwers van de grot, herinnert zich dat op zaterdagen soms wel veertig man tegelijk aan ’t werk waren. Na ongeveer een helf jaar was de grot klaar. De inwijding vond plaats op zondag 15 augustus 1954, een grote feestdag voor Gelrode. Een krantenknipsel uit die tijd beschrijft ons deze dag:

“Een lange processie werd in de namiddag gevormd aan de kerk. We bemerkten de leerlingen van de jongens- en de meisjesschool en een mooie groep die Bernadette voorstelde. Vervolgens stapten de vaandels en de leden van de parochiale groeperingen op: KWB, KAJ, BJ B, oud-strijders, de fanfare ‘De Dalgalmen”, evenals de gemeenteraad van Gelrode. Een massa gelovigen volgde het H. Sacrament. Langs de Martelarenstraat en de Bergstraat bereikte men de grot, gebouwd op de helling van de Eikelberg op het gebied van weledele heer baron van den Eynde de Rivieren. Na een kort lof hield E.H.Verreydt, pastoor van Begijnendijk,  het gelegenheidssermoen. Vervolgedns huldigde E.H. Bax, pasxtoor van Gelrode, het flinke werk van de ontwerpers en bouwers en kondige aan, dat de terreinen en de grot, door de eigenaar bereidwillig afgestaan, aan de goede zorg van de gemeente Gelrode werden overgedragen. Na het rozenhoedje vertrok de processie langs de Pastoor Dergentstraat naar de kerk, waar nog een Te Deum werrd gezongen. ’s Avonds was de Lourdesgrot feeëriek verlicht.”

Inmiddels is de belangstelling voor de grot fel verminderd. Toch wordt er nog jaarlijks, op 15 augustus, een misviering opgedragen.

Deze gegevens komen uit het boek  “De kleine huisjes van Aarschot”.  U kan dit boek elke woensdag komen inkijken in het archief.

Dit boek is ook op onze dienst verkrijgbaar aan de prijs van 23,55 €

Wij hopen u met deze info van dienst te zijn geweest .

Met vriendelijke groeten  

Dienst toerisme Aarschot Elisabethlaan 103 3200 Aarschot

016-56.97.05  fax: 016-56.97.22   dienst.toerisme@aarschot.be   www.aarschot.be

*Meegedeeld door Dries Elsen

Een gedachte over “Aarschot (Gelrode) 27/11/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.