Vlaams-Brabant

Aarschot (Rillaar)- Diestsesteenweg 27/11/8

Hierbij foto van de Lourdesgrot op de Diestsesteenweg, pal naast het witte kasteeltje.

gr Bedo.

rillaar - dieststesteenweg 176.jpg

Aarschot Diestsesteenweg

Een grote grotkapel is te vinden langs de Diestsesteenweg naast het “wit kasteeltje”  op nr. 176, 3200 Aarschot. Het wordt door de dichte begroeiing aan het gezicht onttrokken. De huidige eigenaars zijn Bernardine Van den Broeck en Hubert Van Der Hallen.

De grot is een realisatie van Ciriel Verbiest, een jonkman die na jaren in “de Congo” te hebben vertoefd, terug in Rillaar bij zijn moeder madame Verbiest kwam wonen. Hij begon in Rillaar een handel in betonnen buizen en blokstenen, bouwde er een kasteeltje (nu nr. 176) en liet vervolgens de grot metselen in 1925.

In de eerstvolgende jaren kwamen de buren samen aan de grot om te bidden. Ook was dit een stopplaats voor de meiprocessies van Scherpenheuvel. Er werden een paar dankplaten aangebracht. Zo schonk Jefke Van Thielt, oud-burgemeester van Rillaar, een dankplaat voor de genezing van zijn favoriete wielrenner Ernest Sterckx, die gekwetst was geraakt tijdens een wedstrijd. In de jaren ’60 werd de grot verwaarloosd. Daar kwam een eind aan in 1969. Alfons Van Calsteren onderging in dat jaar een zware operatie en als dank voor het goede verloop ervan nam hij  het onderhoud van de grot op zich. Samen met zijn vrouw, Magdalena van Aerschot, hield hij dit vol tot 1995. Sindsdien wacht de grot opnieuw op onderhoud. De huidige eigenares, Bernardine Van den Broeck, erfde de grot samen met het huis van haar vader Alfons Van den Broeck. Op het einde van zijn leven wilde Alfons Van den Broeck de grot aan de pastoor schenken, die dit aanbod echter weigerde.

Deze gegevens komen uit het boek  “De kleine huisjes van Aarschot”.  U kan dit boek elke woensdag komen inkijken in het archief.

Dit boek is ook op onze dienst verkrijgbaar aan de prijs van 23,55 €

Wij hopen u met deze info van dienst te zijn geweest .

Met vriendelijke groeten  

Dienst toerisme Aarschot Elisabethlaan 103 3200 Aarschot

016-56.97.05  fax: 016-56.97.22   dienst.toerisme@aarschot.be   www.aarschot.be

*

rillaar - dieststesteenweg 176.jpg

Een gedachte over “Aarschot (Rillaar)- Diestsesteenweg 27/11/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.