Vlaams-Brabant

Aarschot (Rillaar – Mottestraat) 27/11/8

Rillaar Mottestraat SCANNEN002

Grotkapel in de voortuin van de familie  Van Meerbeek-De Keyser, Mottestraat 104,  3202 Rillaar.

Rillaar Mottestraat SCANNEN002

Grotkapel in de voortuin van de familie  Van Meerbeek-De Keyser, Mottestraat 104,  3202 Rillaar.

Albert Van Meerbeek metselde de grot in +/- 1958 op vraag van zijn schoonmoeder Maria Van Aarschot. Deze raapte zelf de stenen bijeen langs de weg en vervoerde ze met de kruiwagen. Zolang Alberts schoonmoeder leefde, werd in de maand mei iedere nacht een lampje aangestoken in de grot. De grot wordt jaarlijks opgekuist, het tuintje errond met bloemen beplant en de nis versierd met en krans uit kunststof.

De grot is eigenlijk een licht holstaande muur,opgebouwd uit natuurstenen, met een dikte van 20cm. Tegen de achterzijde van de grot werd een groene kippengaas aangebracht,  waartegen aan de rechterkant een klimplant zijn weg zoekt. Tussen de twee uiterste zijden is er een afstand van 1,38 m. Het hoogste punt meet 1,85 m. Bovenaan in het midden werd een kruisje ingemetseld., 21,5 cm. lang en 19,5 cm. breed. De nis, 46 cm. breed, 23,5 cm. diep en 62 cm. hoog, bevindt zich rechts. Hierin staat een Lourdesbeeld, geflankeerd door een potje met roze kunststofbloemen. De nis zelf is afgeboord met een kunststof bloemenkrans. Links voor de grot, geplaatst op een steen, staat een klein beeldje van Bernadette dat naar de nis toegericht is. Het grotje zelf is omgeven door allerlei bloemen.

Deze gegevens komen uit het boek  “De kleine huisjes van Aarschot”.  U kan dit boek elke woensdag komen inkijken in het archief.

Dit boek is ook op onze dienst verkrijgbaar aan de prijs van 23,55 €

Wij hopen u met deze info van dienst te zijn geweest .

Met vriendelijke groeten  

Dienst toerisme Aarschot Elisabethlaan 103 3200 Aarschot

016-56.97.05  fax: 016-56.97.22   dienst.toerisme@aarschot.be   www.aarschot.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.