Henegouwen

Vloesberg (Frans: Flobecq) – gehucht D’Hoppe (La Houppe) 2/12/8

Hierbij de grot te LA HOUPPE ( deelgemeente van FLOBECQ)

Vr gr Bedo

Flobecq HPIM1396


 

Flobecq HPIM1396

Hierbij de grot te LA HOUPPE ( deelgemeente van FLOBECQ)
Vr gr Bedo

Lourdesgrot uit 1903

Info: Buiten de kerk. Processieparken, Lourdesgrotten en Calvariebergen in Nederland en België, Wim Meulenkamp en Paulina De Nijs, Cultuurcuriosa, Aspekt, 1998, blz.226

* Grot D ‘Hoppe met Lourdessteen

Info: Maria Peyskens-Poppe (80 jaar). 
Adres: Graaf Van Landaststraat 121 9700 Oudenaarde (Eine) 055/313650

* Pater Nico van Etten van de Montfortanen zal nog informatie zenden over D’ Hoppe 61 (068/447431) – reactie op artikeltje in Kerk & Leven

lourdesgrotje

grot 3 - kopie

grotwint05 - kopie

2007_0415Hoppe0032 - kopie

Heiligdom
Onze Lieve Vrouw van Lourdes
op D’Hoppe

In het jaar 1888 begon Baron Lefèbvre op eigen kosten op D’Hoppe een kerkje te bouwen, vooral gedreven door zijn vrouw, die heel godsdienstig was en medelijden had met de arme bevolking, in een gehucht ver van de dorpen Brakel, Schorisse en Vloesberg. Ze was vooral bezorgd om het geestelijk welzijn van deze mensen. Het was waarschijnlijk ook een aandenken vanuit een persoonlijke devotie voor wat 30 jaar daarvoor in Lourdes gebeurd was. Immers in 1858 was Maria aan Bernadette verschenen in de grot van Massabiel.

Het kerkje werd toegewijd aan Notre Dame de Lourdes. Op 15 augustus 1888 werd onder grote belangstelling van de plaatselijke bevolking het kerkje ingewijd door de afgevaardigde van de bisschop van Doornik.

Wij lezen in het portaal: “Cet Eglise est érigée en l’honneur de Notre Dame de Lourdes par le baron Lefèbvre. La Bénédiction fût faite en la fête de l’Assomption de la Sainte Vierge par le chanoine Huberland, délégué par sa grandeur Monseigneur l’Evêque de Tournai.”

Ontstaan van de Grot

In 1938 was het 50 jaar geleden, dat het kerkje op D’Hoppe gebouwd werd. Ook was het juist 80 jaar geleden dat Maria in Lourdes verscheen. Om die gelegenheid feestelijk te gedenken liet pater Hubert Claes, montfortaan, een prachtige Lourdesgrot bouwen tussen het klooster en de kerk. Specialist en kunstenaar in deze branche was Arthur Tondeleir uit het dorp Oude God bij Antwerpen. De rustieke grot is een geslaagde imitatie van de plaats waar O.L.Vrouw verschenen is. Bij een eerste oogopslag menen vele bedevaarders, dat het echte rotsblokken zijn die op elkaar werden gestapeld. In feite is het allemaal beton. Rond een staketsel van steen en stalen balken werd steengaas gedrapeerd en bestreken met cementmortel. Door een kunstige bewerking ontstond het effect van een rotsformatie. De grot werd ingezegend op zondag 21 augustus 1938 door Monseigneur Rasneur, bisschop van Doornik. Na al die jaren is de grot wel aan een grondige restauratiebeurt toe.


fot d hoppe tekst

Kruisweg en Calvaire

Na de bouw van de Lourdesgrot begon men met de aanleg van een rustgevend park met kruisweg en calvarieberg. De stichter van de congregatie van de Montfortanen liet in alle parochies waar hij een missie hield, een groot kruis of een calvarieberg oprichten als blijvende herinnering aan zijn predikatie. Voor pater Claes vormden de Lourdesgrot en de calvarieberg één geheel om te herinneren aan Montforts lijfspreuk: Door Maria tot Jezus.

Rust en meditatie

Het is een wonderschoon park geworden, beplant met uitzonderlijk prachtige heesters en bomen. Door de ouderdom is van die oorspronkelijke schoonheid veel verdwenen. Het park was bedoeld als een meditatieplaats om tot bezinning en rust te komen.

Langs de weg naar de calvarieberg zijn er artistieke muurtjes gebouwd waar tussen onderbrekingen de kruiswegstaties, in terracottaplaten en in reliëf, zijn geplaatst. In een van de muurtjes bij de calvarieberg staat met keisteentjes ingelegd het jaar 1947, maar de plechtige inzegening had plaats op Hemelvaartsdag 1951

Het Kerkhof

Op een klein kerkhof op het domein is het graf van Pater Claes, de stichter van Grot en Kruisweg. Daar tegenover is een klein oorlogskerkhof uit de tweede wereldoorlog, waar 14 gesneuvelden liggen van het bombardement op het Brakelbos waar veel vluchtelingen een veilige schuilplaats hoopten te vinden.

Restauratie van het kerkje

In de loop der jaren is er hier en daar iets aan het kerkje veranderd. Vroeger was de grot binnenin het kerkje. Onder invloed van het Tweede Vaticaans Concilie werd het priesterkoor aangepast en het altaar naar voren gehaald. Het interieur werd opnieuw geschilderd. De toren werd gerestaureerd en voorzien van een nieuwe haan, die bij dag en dauw het eerste zonlicht weerkaatst. De dagkapel werd van een nieuw dak voorzien. Het voorlopig laatste werk dat wij bij het kerkje hebben zien doen was de uitbreiding en verharding van de bestaande parking, met ongeveer 25 plaatsen .

Interieur van het kerkje

Hoe bescheiden ons heiligdom ook is, in de kapel zijn enkele objecten de moeite waard. Daar zijn vooral de 15 geschilderde kruiswegstaties van de hand van kunstschilder Camerlinckx. Enkele jaren geleden werden ze in de Achelse Kluis ten toon gesteld naar aanleiding van een tentoonstelling ter ere van de schilder. Bij die gelegenheid werden ze ook gerestaureerd.

Vervolgens is er de beeldengroep van de stervende Sint Jozef, die mooi gerestaureerd werd door mevrouw Johan Penne.

Een prachtige monumentale antieke zetel prijkt op het priesterkoor naast het altaar. Deze werd in 1949 geschonken voor het koor van de kerk door, waarschijnlijk zijn weduwe, Léonce Van Damme, gestorven 18 juni 1949. Door een gift van een weldoenster hebben wij de zetel kunnen laten restaureren.


Sint JozefI - kopie

Patrimonium

Vanaf 1903 is de zorg voor dit heiligdom in handen van de Paters Montfortanen. Het klooster werd gebouwd in 1906, nadat de paters gedurende drie jaar op het kasteel hadden verbleven. Aan de andere kant van de kerk verrees in 1910 het klooster van de zusters van de Wijsheid, die er lange jaren een schooltje inrichtten. Het kloostergebouw van de zusters en het schooltje zijn verkocht met een stuk grond aan de plaatselijk busondernemer. Je zou kunnen zeggen dat het heiligdom en het klooster de oudste montfortaanse aanwezigheid in België vertegenwoordigen.

Sinds de stichting en de bouw van het kerkje zijn in 2010 122 jaar verstreken. Het is 72 jaar geleden zijn dat de Grot werd gebouwd en ingezegend en ongeveer 62 jaar dat de kruisweg en calvaire werden opgericht.

15 Augustus is altijd de hoogdag met een plechtige Eucharistieviering, opgeluisterd door het koor van Schorisse en de harmonie van Ellezelles. Als het park droog is, houden wij er de processie, zoniet dan gaan wij alleen naar de Grot om het feest af te sluiten. Een uitgebreide receptie (soms wel tot een 70 tal aanwezigen in de tuin) werkt er aan mee dat ons domein een plaats van ontmoetingen is. Het is telkens weer een feest waar over gesproken wordt.

Hartelijk welkom aan allen!

Ons domein ligt op de route N48, van Brakel naar Ronse, ongeveer midden tussen beide steden. Het is een nederlandstalig gehucht in de faciliteiten gemeente Flobecq. Sinds 1903 wonen er de paters Montfortanen, u misschien bekend van de paters Montfortanen op de Diestsevest in Leuven, naast de kerk van Maria Middelares.

Ikzelf woon en werk hier sinds 2004.

De CD mag u eventueel behouden. Ik heb al mijn foto-materiaal ergens anders opgeslagen. U doet er maar mee wat u wilt.

Veel groeten en beste wensen,

Pater Nico van Etten

D’Hoppe  61

7880 Vloesberg

kerrk - kopie

wielercD - kopie

kerkraamI05 - kopie

stoelIII - kopie

priesterk kerk - kopie

oude foto calvair - kopie

2005_Montf park - kopie

2005_kruis park - kopie

2005_kruiswI - kopie

2005_kruiswvero - kopie

Graflegging - kopie

graf Claes - kopie

32 gedachten over “Vloesberg (Frans: Flobecq) – gehucht D’Hoppe (La Houppe) 2/12/8”

 1. Kunt u mij het exacte adres van de grot mededelen zodat ik het in mijn GPS kan steken en een bezoek brengen. Met dank en mariale groeten.

  Like

 2. Wij bezochten de grot, de kruisweg in het park en de begraafplaats in juni 2004 bij gelegenheid van de 80ste verjaardag van mijn vader Albert Claes. Pater Hubert Claes was de broer van zijn vader, een oom van mijn vader dus. Mijn vader vertelde dat de reden waarom oom Hubert daar begraven mocht worden was dat er op het moment dat hij stierf er reeds het kleine oorlogskerkhof was en dat daardoor deze plaats als begraafplaats werd beschouwd.
  Mvg
  Jef Claes

  Like

 3. Een van de 14 oorlogs-slachtoffers van het bombardement in het begin van de 2de wereldoorlog en die begraven liggen op het kerkofje in het bos is mijn over-grootmoeder. Pater Hubert Claes is onmiddellijk na het bombardement in de bres gesprongen om de gewonden te verzorgen. Het is altijd zijn wens geweest om later ook begraven te worden bij deze mensen. Het waren vluchtelingen die te voet en met paard en kar uit de streek van Halle onderweg waren naar veiligere oorden. Bij een luchtaanval is iedereen het bos ingevlucht, maar het mocht niet baten. De overlevenden zijn enkele dagen opgevangen geweest in een hospitaal in de buurt en daarna teruggevoerd naar Halle.
  Ikzelf was er niet bij, mijn moeder, toen 6 jaar, was er wel bij en herinnert zich tot op de dag van vandaag nog altijd alles tot in het kleinste detail.
  Beste groeten,
  Freddy

  Like

  1. He broerke…ik heb hier nog paar foto’s van onze ontelbare bedevaarten naar ginder. Ook foto van pater Claes en een adreskaartje waar hij de trouwring van onze overgrootmoeder aan had gehangen en een boodschap naar ons heeft geschreven. 8 november gaan Marleen en ik nog eens naar ginder op bedevaart met een bloemeke voor die lieve pater en voor onze overgrootmoeder Marie Therese Detre die 1 van de 14 gesneuvelden was…

   Like

  2. Hey Freddy, ik ben al een hele tijd op zoek naar dat graf van onze familie en uiteindelijk ben ik er op uitgekomen dat jij al opzoekwerk hebt gedaan in onze familie. Ik wil zeker de eerstkomende dagen het graf van onze over-grootmoeder eens gaan opzoeken in Vloesberg.
   Grtjs je nicht Marleen

   Like

 4. Ik ben de priester die in het klooster ernaast woon. Altijd bereid om de bezoekers te ontvangen, voor een gesprek, een uitleg over het heiligdom. Sinds de foto’s geplaatst werden is er alweer het een en ander veranderd, vebeterd. De grot is gerestaureerd; het mariabeeld herschilderd; de parkeerplaats voor en opzij van de kerk uitgebreid en verhard. In het kerkje is er ook het een en ander gedaan. De beeldengroep van de stervende Sint Jozef is gerestaureerd, alsook het mooie beeld van Maria van Lourdes, een mooie prestatie van Mevr. Lohanna Penne.
  ER zijn intussen enkele acties ondernomen om de kosten van de restauratie van de grot te betalen: € 37.000,00. Veel giften brachten zetten ons op de geode weg. Een kaasavond in het kerkje gehouden bracht ook een schone som op. Nu staan wij nog voor een schuld van ongeveer € 5.000,00.
  Wij doen ons best om deze prachtige bedevaartplaats voor het nageslacht te bewaren en te verfraaien.
  Een hartelijke groet, Nico van Etten Montfortaan.

  Like

 5. Dit Mariale oord gelegen in een rustige, mooi en zeer verzorgde omgeving is een echt parel in de streek van d’Hoppe, gemeente Flobecq ! Ik heb het geluk en de kans om er dikwijls naartoe te gaan. Ieder keer geniet ik veel ervan !
  Het kerkje versierd met mooi beelden, de kruisweg, de grot, het park, alles hier leidt naar rust, bezinning, en vrede. Hier is alles fijn verzorgd, met liefde onderhouden, zeker niet zonder veel inzet vanwege dynamische en trouwe vrijwilligers en gelovigen . Ik zie hier veel mensen rustig komen bidden, zitten voor de pas gerestaureerde grot, wandelen in de verzorgden lanen van het park, en de missen bijwonen. Het zijn zowel mannen als vrouwen, jongeren als ouderen , sportievelingen als gehandicapten.
  Ook voelen we hier veel liefde, ..vertonen inzet om alles netjes te onderhouden, …. bloemen voor en rond de grot en het beeld van het Heilige Montfort, ….een kaarsje aansteken, een mis aanvragen voor persoonlijke intenties, waarvoor de pater vroom zorgt. Mensen voelen zich gesteund , versterkt, en door Maria gehoord voor dat ze terugkeren naar hun wagen op de pas gerestaureerde parking gezet. Ook hier is zojuist een groot paneel gezet op de baan met duidelijke informatie over dit Mariale domein.
  Volgens mij is het hier HET schoonste Mariale oord van Vlaanderen zelfs van België! Het verdient meer en meer gekend te worden, en ook gesteund te zijn met een giftje voor de grote restauratiewerken die hier al geweest zijn de laatste jaren en ook voortdurend verder gezet worden om van dit Mariale domein een zeer aantrekkelijk, fijn en rustige gebedsoord te laten blijven !
  De moeite waard om dit “pareltje” te ontdekken….. En komen zal zeker leiden tot terugkomen!
  Alhoewel ik een Franstalige ben durf ik wel deze enkele lijntjes te tippen in een geleerde taal met wat onvrijwillige fouten erbij (voor dewelke ik mijn excuses bied) maar ze zijn met mijn volle hart en ziel geschreven!

  Like

 6. Ik heb een groot deel van mijn jeugd hier doorgebracht. Mijn vader was militair op de telecommunicatietoren niet ver van hier. Toen kwam hij in contact met de paters en hij deed electricteitswerken voor hen en het werden vrienden. Als tegenprestatie mochten wij elk jaar op vakantie komen maar we kwamen veel vaker dan dat. Elke keer we naar het werk van mijn vader gingen gingen we wel eens langs. Bij pater Acuria, pater Paul, Pater Schwerz en Pater Vanderhalle. Ik denk dat ze allemaal gestorven zijn ondertussen. Pater Paul ging later naar Leuven denk ik.
  Op één van de foto’s staat er een witte tent met de tekst Sport op. Daarboven zie je de pastorie. Het bovenste witte raam dat was meestal mijn kamer voor 2 weken ieder jaar. Ooit kwam er een grote uil binnengevlogen langs dat ruim. Die uil kwam van de kerktoren denk ik.
  Na de mis kwam ik dan bij Pater Acuria en ik mocht dan de collecte tellen van hem. Hij gaf mij ook eens een latijns woordenboek cadeau. Ik denk dat hij vroeger nog les had gegeven. Hij heeft bmij eens gezegd dat hij de keuze had thuis, of hij moest gaan werken in de koolmijnen of hij werd pater. En hij is pater geworden.
  Pater Vanderhalle, een beer van een vent, zei mij altijd toen we aan tafel zaten ‘Ik zal zuchten en jij moet eten.’ Want ik wilde dus nooit veel eten.
  Pater Schwerz dat was de baas van de paters. Hij kon niet winnen tegen mij met stratego. We speelden dat vaak, ik was nog een kind maar hij kon niet winnen ( of hij liet zich verliezen, dat kan ook ).
  Ik ga soms nog eens naar de calvarieberg kijken of naar de grot wanneer ik passeer. Er is veel veranderd. De militaire toren van mijn vader was vroeger van metaal en vierkant, nu is de nieuwe toren van beton en rond. De militaire basis is ook leeg, niemand werkt daar nog. Soms denk ik ‘Ik bel eens aan bij de pater(s).’ Maar ik weet dat iedereen die ik kende er niet meer is en dan doe ik het toch maar niet.
  Ph. Vandeputte

  Like

 7. Het is beter geen kaasavonden te houden in een gewijde kapel, ook al dient de opbrengst om deze kapel te restaureren. Men kan die kaasavond best wel ergens anders houden. We moeten eerbied en respect opbrengen voor het huis van de Heer.

  Like

 8. Goede vriend, ook al denkt u dat u hier niemand nog zult kennen, bent u toch van harte welkom om eens gezellig te babbelen over de tijden die verstreken zijn. Ook goede iedeeen en suggesties voor het welzijn van ons heiligdom, zijn van harte welkom.
  De traditionele 15 augustus viering wordt nog steeds in ere geheouden, en veel streekgenoten hier weten het te waarderen. Samenkomen en -vieren schept een band en versterkt het gemeenschaps gevoelen.
  Een hartelijke groet, Pater Nico van Etten

  Like

 9. Goede vriend, hartelijk bedankt voor uw reactie op het feit dat wij weer van plan zijn om een kaasavond te houden in onze kapel op 14 oktober a.s.
  De reacties zijn inderdaad wisselend, wat je ook onderneemt, er zullen altijd voor- en tegenstanders zijn. Gezien de talrijke deelname en heel veel andere sympathie betuigingen gaan wij er toch maar weer mee door. Wie aansluit, is van harte welkom, wie het er niet mee eens is, beslist anders en blijft thuis.
  Er si nog een evenement dat op stapel staat en waar ons heiligdom nauw bij betrokken wordt. Op zondag 11 sept. a.s. zal er een open monumentendag gehouden in een samenwerkings verband van de toeristische dienst van Brakel en Flobecq. Kom dan ook eens kijken, en leer ons heiligdom ook van die kant kennen.
  Door onze activiteiten heeft ons heligdom een veel breder bekendheid gekregen dan het van te voren had.
  Een broederlijke groet, Pater Nico van Etten

  Like

 10. Geachte Pater,
  Gedenk dat de Heer gezegd heeft dat het Huis van zijn Vader een Huis is van gebed en niet een huis van kaasavonden. Herinner u hoe Hij te keer ging tegen de handelaars in de Tempel.
  Gezegende dag in Jezus en Maria.

  Like

 11. Beste Pater Nico,
  Ivm uw “post” van 13 juni. De volgende keer dat ik naar Flobecq kom zal ik aanbellen.
  Beste groeten.
  Philip

  Like

 12. Goede vrienden en sympathisanten van ons heiligdom,
  Al weer enige tijd geleden dat u iets van ons gehoord hebt. Er is weer het een en ander gebeurd. De kaasavond van oktober 2011 was een groot succes en de opbrengst dekte de rest van de schuld die nog op de grot rustte na de renovatie. We zijn intussen al weer plannen aan het maken voor een volgend project: De kerk moet buitenom gerenoveerd worden, met name de voorgevel en de westelijke zijgevel moeten helemaal opnieuw gevoegd worden. We zijn op zoek naar een firma die dit voor ons wil doen. Maar dat gaat weer een veel geld kosten. Het bedrag dat we alweer bijeen gespaard hebben is nog lang niet voldoende. Extra collectes en acties moeten ons daarbij helpen. We hebben daarom weer een kaasavond gepland op vrijdag 12 oktober. Wij hopen dat de opbrengst weer goed zal zijn zo niet beter dan die van vorig jaar.
  De aanstaande Veertigdagen tijd, of Vasten, staat zoals overal in het bekende teken: soberheid en solidariteit in medeleven en liefde voor de mensen die het met minder moeten doen dan wij. De opbrengst van de twee omhalingen voor Broederlijk Delen, of zoals in Wallonië Entraide et Fratenité, gaat naar Poverello, want de armen zijn ook onder ons.
  In de namiddag van de Vastenzondagen verzorgt Pater Meeuws de vastenmeditaties.
  De Goede Week plechtigheden worden in onze Kapel bescheiden gevierd. Op de paaszaterdag avond zal er een gewone zondagsmis zijn, op Paasdag een plechtige hoogmis. Op tweede Paasdag zal er onder een plechtige Eucharistieviering de ziekenzalving zijn. Deze zal beginnen om 14.00 uur. Inschrijving verplicht.
  Van onze verdere activiteiten en bezigheden houden wij u op de hoogte.
  Vriendelijke groet en in gebed verbonden, Pater Nico van Etten

  Like

 13. Beste Amandine,
  Jammer genoeg heb ik op je vraag voor de mis van 15 augustus niet kunnen antwoorden. Het was een drukke dag en ik heb zelfs mij PC niet gebruikt. De voorbereidingen namen nogal wat tijd in beslag, vooral ook odat er altijd na de mis een recptie plaats vindt, die druk bezocht wordt. Er was weer veel volk op ons heiligdom, ook al vanwege het mooie weer. De hele dag was er aanloop.
  De dag erna was er een bedevaart van Ziekenzorg van Dederwindeke, twee grote bussen vol. Ook weer een gezellige drukte die wat tijd in bslag nam.
  Neem het mij niet kwalijk dat ik niet eerder gereageerd heb op uw boodschap.
  Groeten van Pater Nico van Etten

  Like

 14. Goede vriend of vriendin,
  De vraag die u hier stelde, kan ik helaas niet beantwoorden. Ik denk dat er van uw kant een vergissing van adres in het spel is. Hier wonen al 50 jaar geen zusters meer. DE persoon die u vernoemt is mij dan ook onbekend.
  Groeten Pater Nico van Etten

  Like

 15. pater , non , bidden klinkt heel zacht en vriendelijk en zeer leerzaam van jong tot ouder .
  alleen het aanschouwen van een man die door zijn voeten en handen is vastgenageld aan een kruis van hout ( kinderen , ouderen zien dit ! ) is heel deprimerend .
  bovenstaande telt voor mij althans .
  misschien zit ik fout met dit te schrijven . het is zo erg en triest om te weten dat medemensen dit verschrikkelijke beeld dienen aan te schouwen .
  ik HOOP en bid er zelfs voor dat dit NIET is gebeurd en dat dit een verzinsel is en meerwaarde heeft voor het ontplooien van zijnde , de mens .
  wat er hedendaags allemaal gebeurd en vroeger ook , mensen ombrengen maakt me zo triest .
  hopelijk stopt dit eens . een fantasie ?

  Like

 16. Hallo Alexander,
  Vooreerst zou ik je van harte willen bedanken voor deze reactie en voor het prachtige filmpje gitaarspel.
  Ben jij dat ? Alvast proficiat, Earth Wind and Fire + Fantasy is precies wat ikzelf ook vind bij een Lourdesgrot.
  Alle natuurlementen zijn daar aanwezig en als er een plaats is waar vrede heerst is het daar……
  Een Mariagrot is inderdaad een veel mooier symbool dan het kruis…..Ik vind dat ook.
  Hoewel het kruis zin heeft voor mij, maar dan ZONDER gekruisigde man erop. Het betekent voor mij dat lijden bij het leven hoort en dat we goede en minder aangename dingen op ons pad vinden. Soms brengt lijden je achteraf geluk en geeft het je alleszins de kans om te groeien.
  Ik dien wel op te merken dat kruisiging vroeger (en misschien nu nog ?) gebruikt werd om mensen te straffen. Maar wat is het verschil tussen kruisigen en een vliegtuig uit de lucht schieten ? Er is inderdaad veel geweld in de wereld en dat is spijtig.
  Sedert enige jaren ga ik zelf ook niet meer naar de kerk en dus kan ik nu met meer afstand kijken naar alles wat daar gebeurt.
  Soms moet ik ook met mijn hoofd schudden, maar het mag gezegd dat er eveneens in de kerk mensen zijn die het goede willen en vrede zoeken. Jezus heeft ons op alle vlakken dit alles voorgeleefd.
  Ik wens je nog een fijne avond en tot later,
  Hilda-Gertrude

  Like

 17. Dag Alexander,
  Voraf wil Jou verwittigen: ik ben een frankofoon!
  Zodus… heb medelijden met mijn fouten !
  Toch wil ik reageren op je zo belangrijke schrijven , dit heb ik met groot aandacht gelezen en pogen zoveel ik kan begrijpen.Dank voor je eerlijke woorden.
  Weliswaar dat een gekruisde man bekijken zou iets masochiste zijn zou er niet een boodschap diep achterschuilen …
  boodschap om na te denken,
  verdriet en medelijden aanvoelen ,
  oproep tot daaden voor hoop naar bevrijding
  nadenken en medelijden voor dit mens en alle mensen die gefolterden zijn- geweest, nu nog, zullen nog worden – ! kreet voor zoveel onrechvaardigheid in de wereld.
  Die U met groot rede tot “deprimeerd” breng. We kunnen helaas niet naast kijken.. Harde realiteiten.
  verschrikkelde beeld (en beelden) inderdaad…
  verschrikkelijk kreet….
  laterale dimensie…
  Maar er is ook een brug…
  brug van persoonlijk oproep:
  persoonlijk engageert het ons om in de dagelijls leven grotere liefde brengen,
  op vele wijzen- daden en hulpen – komunie- met medemensen, dichtbij en ver.
  diep verbondigheid met het gehele Mensheid Geschiedenis
  Wat we kunnen doen moeten we doen .
  Dan grooeit een hoop van verbetering in dit wereld, ook zo klein het is,maar het vergroot de dimensie van ons hart, ons zijn, de zin van Het LEVEN.
  ons vergangkelijk leven groeit in een algemene Mensheid Geschiedenis waar we vurig ons steentje bijbrengen .
  Meer, geluk voor naasten en verre medemensen is meer Bevrijdiging .
  liefde is sterker dan dood.
  Zo stil verteld me die gekruizegde mens die God heeft als naam. Ook Liefde genoemd .
  Van lijden tot bevrijdiging .
  Vertikale dimensie
  Dat bedenk ik als ik Hem bekijk, persies mijn hulpje zijn hand bevrijd word van de prik van de nagel- om omhels persies zijn voet weer kan stappen in ons wereld om hulp.
  Persies hij minder afziet.Méér vrij is…
  De Mensheid ook…
  Het breng me stilaan naar vreugde. In de zijne.
  Dat noem ik verrijzenis….
  Van depressie tot nu al méér Verrizenis in onze wereld.
  niet alléén voor ons,
  ook door ons erbij.
  beste Alexander , ik groet U zeer hartelijk!
  moge deze dag een fijn dag zijn voor jou!
  monique

  Like

 18. Beste,
  Worden er nog activiteiten gehouden in het kerkje zoals de kaasavond waarover ik hier kan lezen?
  En wanneer heeft dit dan plaats? Misschien kunnen wij er dan eventueel aan deel nemen.
  Met vriendelijke groeten,
  Jef Claes

  Like

 19. Dag Hilde,
  Ik ben diep christelijk,is toch mijn doel.
  Vraag mij,mijn hele leven af,man aan het kruis of niet?
  Met het gebod indachtig,gij zult geen gebeeltenis maken.
  Help mij hier uit.
  Mvg,
  Herman

  Like

 20. Zou graag een foto ontvangen van de pastorie van D’Hoppe. Ben bezig met uitzoeken van gegevens over pater J. Pluymakers die pastoor, overste, is geweest in D’Hoppe van 1919 tot 1926. Hij is geboren en begraven in Schimmert alwaar hij in 1902 priester is gewijd. Het schijnt dat in Schimmert een huis is nagebouwd zoals de pastorie van D’Hoppe.
  Alvast dank.
  Guus Eijssen
  Rozemarijnstraat 17
  6333 BT Schimmert-Nederland

  Like

 21. Zeer hartelijk dank voor uw bericht met foto. Heb het idee via google maps opgevolgd en kan nu de hele omgeving bekijken. Het pastorie-huis is aan de voorkant inderdaad hetzelfde als de bouwstijl in Schimmert. De dakkapellen zijn hoogstwaarschijnlijk naderhand aangebracht. De ramen in de rechtergevel zijn in Schimmert niet; hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met de welstandvergunning in die tijd. In Schimmert is in de linkerzijkant, boven in de nok van het dak, zeker 10 meter hoog, een nis met een Mariabeeld. Kan dit niet in D’Hoppe niet ontdekken via google maps omdat door een grote boom het uitzicht wordt belemmerd. Via de website van D’Hoppe heb ik veel kunnen lezen over de kerk, de Mariagrot en de Montfortaanse activiteiten.
  Het huis in Schimmert is gebouwd in 1927.
  Ook in Schimmert is de invloed van de Montfortaanse congregatie erg groot. Momenteel is onze pastoor, 80 jaar oud, ook een Montfortaan. Er waren 2 kloosters, een pater- en een zusterklooster, gebouwd rond 1880 en inmiddels afgebroken.
  Groet en nogmaals dank.
  Guus Eijssen
  Schimmert

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.