Vlaams-Brabant

Landen – Stationsstraat * 7/12/8

SSA42814

Stationsstraat Landen: Omstreeks 1992 brak de huidige eigenaar, Pierre Massin, de kapel af met de  belofte een andere maar kleinere te bouwen. Hij herbruikte de dorpel, de omlijsting uit blauwe steen, de sluitsteen met initialen FDES en het stenen kruis.

SSA42814

 

SSA42815

SSA42816

 

Volgens Ernest Piton ontstond deze kapel aan het Gendarmerieplein in de eerstvolgende periode na de verschijningen van Onze-Lieve-Vrouw in 1858 te Lourdes. Ze is dus ongeveer 150 jaar oud. De oude kapel werd omstreeks 1970 nog even opgeknapt maar een echte restauratie bleef uit. In Ons Landens Erfdeel wordt verondersteld dat de kapel zou gebouwd zijn door enen Demeersman. Dit omwille van het feit dat de moeder van diegene die er tot 1970 woonde, een lid was van de familie Demeersman. Zo zou de D uit de initailen op de sluitsteen FDES aan deze naam refereren.

Voor 1993  zag deze niskapel die een huis flankeerde, er anders uit. Het was een toegankelijke bakstenen constructie met aan weerszijden van de deur het mariale teken in gietijzer. de vermoedelijk houten dubbele deur met natuurstenen lijst, die eindigde in een halfrond,  was versierd met brandglas in een patroon van hartjes en cirkels. Deze kapel had een spitsvormig leien dak.

Omstreeks 1992 brak de huidige eigenaar, Pierre Massin, de kapel af met de  belofte een andere maar kleinere te bouwen. Hij herbruikte de dorpel, de omlijsting uit blauwe steen, de sluitsteen met initialen FDES en het stenen kruis. Nu heeft de 3m brede en 5 m hoge kapel enkel een binnendeur en is het eerder een halfronde nis van 1,70 m breed in de muur geworden die de nog originele plaasteren beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Bernadette herbergt achter glas. De muren aan de binnenzijde zijn niet bekleed en bestaan dus gewoon uit rode baksteen. Het binnendeurtje aan de achterzijde van de kapel kan enkel door de eigenaar geopend worden. Het geheel is bedekt met een leien spitsvormig dak waarop een smeedijzeren rijksappel staat.

Aan deze kapel wordt heden niet meer gebeden. Hert is ook niet duidelijk of ze tijdens de vroegere processies een halte vormde.

(Elisabeth Vanwinkel, Ons Landens Erfdeel, jaargang 31, nr. 73, juni 2008, blz.34)

http://nos.nl/embed/?id=e:39461&autoplay=0

Een gedachte over “Landen – Stationsstraat * 7/12/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.