West-Vlaanderen

Diksmuide (Esen – Predikboomstraat) * 23/12/8

Dit Lourdesgrotje staat rechts van huis nr. 2 in de Predikboomstraat te Esen. De beeldjes van OLV en Bernadette zijn wit. Het grotje is mooi versierd met bloemen.
Aan de gevel hangt inderdaad een tafereel van de H. Familie.
DSCN0141.jpg

Esen 1 naamloos

http://www.westhoek.be/info/ned/gemeenten/Diksmuide/esen/DeDevotieOLV-Esen.pdf

Freddy Vandamme

 

<!–[if !mso]><! st1:*{behavior:url(#ieooui) } –>

Maria langs velden

Veld- en muur­kapelletjes blijven ons Vlaamse land­schap tekenen

Tom HEYLEN

Waar men gaat langs Vlaamse we­gen. komt men U, Maria. tegen. Wie kent niet de liedtekst? En als we even rondkiiken. merken we dat her nog waar is ook. Op me­nige gevel en naast tal van akkers vind je nog houten kapelletjes tot zelfs stenen kapellen met beeld, veelal van Onze-Lieve-Vrouw, al dan niet met echte bloemen of een brandende kaars erbij.

Even zoeken op wereldwij­de web bracht ons tot bij een uitgave van de Kristelijke Beweging van Gepensioneerdca in Esen. bij Diksmuide. Die werkte enke­le jaren geleden een brochure uit over muur- en velddkapellen in haar dorp. Wij trokken naar Esen om te kijken hoe ze onderhouden worden. En inderdaad, de nissen in de gevels en de kleine bouw­werken bij boerderijen en akkers zien er patent uit.

Een van dc meest merkwaardige bouwwerkjes in Esen is vol­gens ons de kleine Lourdesgrot in dc Predikboomstraat. We trof­fen er Freddy Vandamme. „Deze grot bouwde mijn vader achter­aan in onze tuin. Hij droeg Maria steeds een warm hart toe. Wij ver­plaatstcn het grotje enkele jaren geleden naar de straatkant, op de hoek van ons perceel. Zo kan iedereen ervan genieten. En we merkcn dat dit ook gebeurt, want de Krekedadroute (toeristische fietsroute in de Westhoek n.v.d.r.) passeert hier en sommige voor­bijgangers maken wel eens een kruisteken hij ons grotje.”

In de brochure lezen we dat vele kapellen werden opgeknapt na een van de twee oorlogen en nog steeds worden bezocht. Voor het onderhoud tekent veedal dc eige­naar van het perceel.

Niet enkel in Diksmuide vinden we nog kapellen aan gevels en in velden. Het blijkt overal een aloude traditie en in Vlaanderen worden in de mei- of de oktober­maand rozcnkransen gebeden op tal van deze plekken.

Het lied Waar men gaat langs Vlaamse wegen is overigens ook bij de jeugd nog gekend. KSA’ers zongen het in mei laatst nog in de Mariakapel van de Carolus Borronmeuskerk in Antwerpen.

Kerk en Leven – augustus 2009

Info uit de collectie van Martin en Ingrid Van Goethem-Staessens uit Hamme. tel.

052/478235 gsm 0484/694975 mail: mvglourdes@hotmail.com

DSCN0141.jpg
DSCN0142.jpg
DSCN0143.jpg

Een gedachte over “Diksmuide (Esen – Predikboomstraat) * 23/12/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.