Antwerpen

Antwerpen (Berchem) * 31/12/8

Berchem  grot

Op 7 mei 1949 werd achter in de tuin de nieuwe Lourdesgrot ingewijd. Voor de winter was een Mortselse aannemer aan het karwei begonnen. De grot werd ingeplant op de plaats van het huidige noviciaat/provincialaat vlak bij de Floralienlaan, op de resten van een van de Duitse bunkers die tijdens de oorlog aangelegd waren.
Toen in de jaren ’60 het noviciaat gebouwd werd, besliste men de grot te verplaatsen naar de huidige locatie tegen de muur van het St.-Annarustoord.
Tijdens de oorlog hadden de zusters de belofte gedaan om een Lourdesgrot op te richten als het klooster en de school gespaard zouden blijven.

Op 6 mei was de provinciale overste gearriveerd om de viering bij te wonen. 7 Mei 1949 was een erg donkere dag en het begon al snel te regenen. De leerlingen die in de gang opgesteld stonden, probeerden al biddend de regen te stoppen, maar tevergeefs! Vanaf 10.10 u. startte de processie vanuit de kapel die zich toen nog bevond in de huidige lagere school. Alle afdelingen van regentaat tot lagere school namen er aan deel. Al zingend en biddend ging het naar achter in de tuin. Ondertussen bleef de regen neergutsen… De plechtigheid eindigde met een défilé, waarbij iedere leerling een gift in de offerblok kon steken. “Een troostende, opbeurende ceremonie”, besluit de zuster-verslaggeefster.

In de volgende tientallen jaren heeft de grot ongetwijfeld heel wat Pulhofleerlingen zien passeren: achter de grot stieken roken was ooit een “must”. Zelfs ’s nachts trokken de internen van 30 jaar geleden er naartoe door een verlaten normaalschool om dan via een raam de donkere tuin in te trekken: “Dead poets society” avant la lettre! Het zal ongetwijfeld spannend geweest zijn.
En dan was er nog Nicky Jansen die ooit (rond 1975) verschijningen “ensceneerde” voor de verschrikte leerlingetjes van de lagere school. In vroegere tijden zou de kerkelijke overheid ingegrepen hebben, maar nu maakte de toenmalige directrice Versteden met kordate hand (en ongetwijfeld inwendig monkelend) een einde aan dit “wondere” gebeuren!

http://www.pulhof.be/alg_homepage/pulhof75/FR_magazine75.htm

Koen Roelants (VTM – 0475/800462) zond recente foto’s, gemaakt tijdens opnames voor het nieuws van 9/7/09.Tevens aanwezig was ATV (Thomas De Weerdt – 0485/633041 thomas.de.weerdt@khm.be)

Deze Lourdesgrot ligt op het schooldomein Pulhof – Grote Steenweg nr. 489 en Floraliënlaan 370 – kleuterschool (grenzen aan mekaar). Tel. 03/2301278

De grot dateert uit 1949. Zij werd gebouwd door firma Tondeleir uit Oude God, uit dank voor het overleven van de oorlog 40-45.

“Uit dankbaarheid aan onze hemelse moeder voor haar wonderbare bescherming onder de oorlog.”

De grot ligt er wat vergeten bij, maar is zeker de moeite waard. Voor de grot staat er een mooie betonnen bidbank.

Berchem 2     Berchem 5

Berchem 6  Berchem 7

Berchem 8       Berchem 9

Berchem 11        Berchem 12

Berchem 13    Berchem 14

untitled

*Deze Lourdesgrot werd, volgens inlichtingen bij de receptie van de kleuterschool, afgebroken. De beelden bleven bewaard. Hierbij recente foto.

Bedo.

pulhof

 

Een gedachte over “Antwerpen (Berchem) * 31/12/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.