Namen

Vresse-Sur-Semois (Bohan-Sur-Semois – Les Quatres Bornes) 11/8/9

Op een wandelkaart van Grande Vresse-sur-Semois hebben we diep in de bossen van Bohan, in een gebied genaamd Les Quatres Bornes een vervallen Mariagrot gevonden.

Quatres bornes

Quatres bornes

Bohan-sur-Semois:

Bijkomende grot:
Op een wandelkaart van Grande Vresse-sur-Semois hebben we diep in de bossen van Bohan, in een gebied genaamd Les Quatres Bornes een vervallen Mariagrot gevonden.
Deze is slechts te voet bereikbaar vanaf de weg Bohan – Sugny, ongeveer 10 minuten stappen. De grot ligt verscholen naast een meertje in een donker bos. Een laantje met aan weerszijden een rij natuurstenen zuiltjes voert naar de grot. Deze grot is in zeer slechte staat en ook het Mariabeeld is er slecht aan toe. In de grot is er nog een altaar aanwezig. Hier moet in veel jaren niemand meer langs geweest zijn.

jan.lannoye@telenet.be

*Dit is een verwaarloosde grot, op de kaarten aangegeven als Grotte ND de Lourdes.

De grot ligt aan het einde van een toegangsweg van ongeveer 20 m lang, met aan elke kant 6 zuilen van kwartsstenen. Paul Manil zegt dat hij daar op 24/11/1950 een verschijning van de Maagd Maria zag, die zijn vrouw genas van neurasthenie en reumatiek. Uit dankbaarheid bouwde hij 2 jaar lang met zijn paard aan deze grot aan het eind van de jaren vijftig.

Ze bestaat uit een klein gebouw met een zadeldak en een basis van 6 m op de grond en een maximale hoogte van 3 m, gemaakt van witte kwartsstenen.

Binnenin bevindt zich in een 5 m diepe holte een altaar met een onderste deel van gemetselde stenen en een rudimentaire houten altaartafel. Vooraan in de grot, in de linkerbovenhoek, bevond zich in een nis een groot beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Deze is nu verdwenen en vervangen door een kleiner exemplaar.

Er een kruis ter nagedachtenis van Mevrouw Colette DE CONINCK die stierf in Profondeville op 17 september 2015 op de leeftijd van 85 jaar.

Grotte ND de Lourdes Bohan/Tiru – Bedevaartsoord | RouteYou

Ik ontdekte deze vervallen grot even buiten Bohan.

mvgr,

Willlem Vandenameele wvandenameele@hotmail.com

4 gedachten over “Vresse-Sur-Semois (Bohan-Sur-Semois – Les Quatres Bornes) 11/8/9”

  1. De laatste zaterdag van de maand zou er in Bohan nog een processie zijn in de namiddag naar de kapel van OLV Koningin van de Wereld.
    Meer info bij priester Celis: 061/415848

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.