Vlaams-Brabant

Landen (Eliksem) 2/9/9

De familie Loriers-Lenaerts Grote Steenweg 114 heeft een Lourdesgrotje staan in de veranda.

Gemeld door Marthe Leemans

Er is ook een kapel van OLV van Lourdes op de Grote Steenweg.

Ons Landens Erfdeel, juni 2008 blz.21-22

Eliksem Kapel OLV

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Sint-Donatus — Grote Steenweg

Thans staat de witgekalkte niskapel naast de hoeve van de familie Claes op de Grote Steenweg er vervallen bij. Volgens de eigenaar, Louis Claes, stamt de hoeve uit de 19ae eeuw, hetgeen niet overeen komt met de gegevens op de kadastrale legger (Landen, afdeling 10, sectie B, 233 E). Die geeft aan dat de hoeve in 1901 gebouwd werd. In 1930 zou het gebouw dat op de plaats van het kapelletje stond, getroffen zijn door de bliksem. Eigenaar Louis Claes beweert dat de kapel om die reden aan Sint-Donatus opgedragen werd. 41

De bakstenen constructie van 2,50 m hoog, 1,90 m breed en een diepte van 1,10 m wordt bedekt door een golfplaten dak. In de nis van 0,80 m bij 0,90 m, die afgesloten is met een ijzeren rooster, staat een plaasteren en met plastiek overtrokken Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Alhoewel de kapel aan Sint-Donatus gewijd is, staat er geen beeld van deze heilige, wel een met plastiek overtrokken plaasteren beeld van de Heilige Rochus.

Oude foto’s tonen dat vroeger een houten hekken de nis afsloot in plaats van het ijzeren raster dat in 1996 geplaatst werd 42. Eertijds hield de sacramentsprocessie hier halt en werd de benedictie gegeven.

41 Interview Louis Claes, 26/04/2006, Laar.

42 Trossard, 1997, p. 25.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.