Geen categorie

Merkelbeek (Nederland) 2/9/9

merkelbeek foto 2

Lourdesgrot te Merkelbeek

merkelbeek foto 2

merkelbeek 1 foto

Meer informatie over deze grot:

https://docs.google.com/document/d/1gecHV6wjzUOgmQIB4OeK7V-gDmvoDu8vFt9nWbxxs_k/edit?usp=sharing

Info: Jean Arno uit Sint-Pieters-Kapelle

* http://www.clemensdomein.nl/index.php/lourdesgrot

Deze grot werd gebouwd in 1887 op initiatief van emeritus pastoor Kamps. Na een bezoek aan het Franse Lourdes bracht hij een stukje steen van de rots, waar nog geen 30 jaar daarvoor in 1858 Maria aan Bernadette verscheen, mee voor deze grot. Pastoor Kamps verbleef in het Klooster van de zusters van het Kostbaar Bloed, gevestigd in de voormalige pastorie. De grot werd gebouwd met veldbrandstenen van de ringovens uit de buurt tussen Merkelbeek en Brunssum. Het Mariabeeld in de grot werd geschonken door barones De Negri, die verzorgd werd in het bejaardenhuis. Op 26 juni 1887 werd de grot onder enorme belangstelling ingezegend. Het succes van de grot als bedevaartplaats was de oorzaak dat de zusters het klooster in 1892 verkochten aan de Benedictijnen. Het werd rond de grot te druk en de rust, die de ouden van dagen wensten, werd verstoord door de bedevaartgangers. De grot bleef een grote aantrekkingskracht uitoefenen op bedevaartgangers, omdat Lourdes of te ver of te duur was. Verder vormden de pelgrims een belangrijke inkomensbron voor het klooster, dat na de Benedictijnen vanaf 1923 gebruikt werd door de orde van de Karmelieten. Tot de zestiger jaren duurde die belangstelling . In die tijd na de 2e Vaticaans concilie en de veranderingen in de Kerk en in de maatschappij vertrokken de Karmelieten al snel en verstomde het “Ave Maria”van de pelgrims hier.

nederland

 

Een gedachte over “Merkelbeek (Nederland) 2/9/9”

  1. Eigenlijk hou ik mij al jaren bezig met Mariaverering in Limburg, dus niet speciaal verering van O.L. Vrouw van Lourdes, al had Lourdesverering toch een speciale betrekking met mij als archivaris van de abdij die in 1893 is gesticht te Merkelbeek, waar een verering al was van O.L. Vrouw van Lourdes rond een Lourdesgrot. Zo is mijn aandacht naar Lourdesgrotten uitgegaan vanuit de verering te Merkelbeek om die te kunnen plaatsen in die verering in geheel Nederlands Limburg.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.