Antwerpen

Antwerpen-Wijnegem 16/9/9

De foto op postkaart betreft de grot op het domein van de zusters Annunciaden, voormalig internaat en normaalschool, gelegen aan de Turnhoutse baan.
Deze site is er nog steeds, maar verlaten en verwaarloosd.
Er zijn plannen om er een andere functie aan te geven.
De grot is er nog steeds (voor hoelang nog?)
Het geheel is hermetisch afgesloten en ontoegankelijk.
Enkel een foto van de achterzijde kan genomen worden.
Zie verder.
Bedo

Wyneghem - Normaalschool der Zusters Annonciaden (stempel 1926)

Wyneghem - Normaalschool der Zusters Annonciaden (stempel 1926)

Lourdesgrot in de Normaalschool van de Zusters Annonciaden.

Speciaal voor u ingescand.

Afkomstig uit een album van een tante, waarin postkaarten van de jaren twintig.

(Of dit nog bestaat: geen idee.)

Meegedeeld door Paul Van Gampelaere.

Wijnegem 265_001

Info: Joanna Van Bladel

*

wijnegem.jpg

foto Bedo

* Wijnegem – Maria staat opnieuw in de grot van de Annonciaden en ze wordt er zoals de katholieke overlevering het wil aanbeden door Bernadette. De wonderbaarlijke verrijzenis, met dank aan buurtbewoner Lieve Kelders en ‘huisbaas’ David Costermans, werd gisteren met een intieme gebedsviering bezegeld.

Na afbraak van de oude normaalschool en het klooster van de Zusters Annonciaden in 2011, was de grot in natuursteen achterin het parkje zowat het enige dat bleef staan. Vooraan in de mooie nieuwbouw wonen nu senioren, verdeeld over 88 assistentiewoningen. Maar het Mariabeeld die decennia in de grot had gestaan, overleefde de operatie niet. Lieve Kelders, ziekenzorg-vrijwilliger en gemeenteraadslid voor N-VA, signaleerde projectontwikkelaar David Costermans dat in de grot eigenlijk een Mariabeeld hoorde te staan. 

Costermans legde via zuster Irma, die 45 jaar in het de afgebroken school woonde en nu nog steeds in Wijnegem woont, contacten met het ordeklooster in Huldenberg en daar vond zuster overste Emerence Brants nog een mooie levensgrote Maria in een opslagplaats, net als een beeld van Bernadette, het meisje dat de moeder van Jezus zag verschijnen in de grot van Lourdes. “Na vijf jaar van leegstand zijn we blij dat ze opnieuw in onze grot staat. Zonder Maria had die ook geen reden van bestaan mee”, aldus zuster Irma. 

http://www.gva.be/cnt/bljau_02508566/maria-verrezen-in-annonciaden-grotannonciaden.jpg

* Het vroegere Annonciadenklooster met bijhorende normaalschool werd volledig gesloopt. Op de terreinen zijn nieuwe serviceflats gebouwd. De bestaande grot werd bewaard en volledig gerestaureerd. Zeer mooi in de ook nieuw aangelegde tuin. Uitzonderlijk zo’n aanpak heden ten dage. Wat een verschil met mijn vorig bezoek.

Bedo

5 gedachten over “Antwerpen-Wijnegem 16/9/9”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.