Oost-Vlaanderen

Hamme (Zogge 74) 29/1/10

125828 Hamme Zogge.jpg

http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/48891

Zogge nr. 74. Mariagrot in kloostertuin van het klooster van de zusters van St.-Vincentius van Dendermonde, thans van Huize Sjaloom. In 1905 werd hier een kloosterhuis opgericht door de congregatie van de H. Vincentius a Paulo van Dendermonde voor de zusters die te Hamme-Zogge een lagere klas en bewaarklas bedienden van een in 1904 op initiatief van de pastoor van Hamme-Zogge geopend parochieschooltje. Vanaf 14 mei 1913 verbleven de zusters definitief in het bijhuis en wijdden in 1916 het klooster toe aan O.-L.-Vrouw van Altijddurende Bijstand. In 1925 werden naast het kloosterhuis nieuwe klaslokalen gebouwd voor de meisjesschool; dit gebouw werd volgens plannen in 1937 en in 1948 nog verlengd. Bij de gefaseerde oprichting in 1994-1996 van het nieuwe kloostercomplex met kapel en rusthuis voor de zusters werd eerst in de vroegere diepe voortuin een nieuwbouw gerealiseerd waarna de bestaande constructies, met uitzondering van de klaslokalen, grotendeels vervangen werden tot een geheel met U-vormige aanleg naar ontwerp van architectenbureau Arcad (Sint-Niklaas) met architect Luc De Louw. In de oude kloostertuin daarnaast bleef nog een massieve kunststenen tuingrot behouden met beeld van O.-L.-Vrouw van Lourdes en Bernadettebeeldje op sokkel.

http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/85707

 

125828 Hamme Zogge.jpg


2 gedachten over “Hamme (Zogge 74) 29/1/10”

  1. Er zouden nog 7 zustertjes zijn, de grot staat in enorme tuin en park, er is ook een kleuterschool aan verbonden. gemeld door 0491/363037 Zogge 124, vrijwilligser Bisdom Gent – St-Niklaaskerk – even aanbellen bij bezoek

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.