Antwerpen

Hoogstraten (Heilig Bloedlaan) * 29/1/10

http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/46464

152126 Hoogstraten 1.jpg

Kapel met Lourdesgrot, opgericht in 1883 in de tuin van het gasthuis (zie Heilig Bloedlaan nr. 250). Eenbeukige bakstenen kapel (8 tot 9 m hoog, 6,80 m breed en 11,20 m lang) van drie op drie trav. onder overkragend zadeldak met kruis (n ⊥ straat, mechanische pannen); vierzijdige W.-apsis onder leien tentdak met kruis, samen met aansluitende koorgevels bezet met een ruwe, rotsachtige cementlaag; ook de steunberen zijn als rotsimitatie uitgewerkt. O.-, N.- en Z.-zijde resp. met bakstenen punt- en lijstgevels op gecementeerde plint met schijnvoegen, geritmeerd door lisenen en afgewerkt met verschillend uitgewerkte baksteenfriezen. Rondbogige muuropeningen, in de voorgevel in een beraapte omlijsting met sleutel en imposten; beglaasde houten paneeldeur met gietijzeren hekken met voorstelling van O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, bovenlicht met ijzeren roeden; blinde zijvensters; blinde nis met kruis in de top. Zijgevels met originele houten ramen met ijzeren roeden, gedeeltelijk vernieuwd aan Z.-zijde; de achterste vensters zijn blind.

http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/46464

152126 Hoogstraten 1.jpg

152125 Hoogstraten 2.jpg

* De Lourdeskapel is prachtig bewaard en nog steeds mooi versierd met bloemen en kaarsen. Ze staat achter een gans nieuw complex van het OCMW (met onder andere bejaardenhuis) en wordt nog steeds bezocht. Ze bevat verschillende heiligenbeelden. Moeilijk zichtbaar vanop de straat.

kapel olv v lourd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kapel olv v lourd

kapel olv v lourd

kapel olv v lourd

kapel olv v lourd

kapel olv v lourd

kapel olv v lourd

kapel olv v lourd

kapel olv v lourd

Op de Heilig Bloedlaan zelf, iets verder dan ter hoogte nr. 250, staat deze oude kapel uit 1696, met een Mariabeeld dat op dat van Scherpenheuvel gelijkt. “Jezus Maria H Moeder H Kind beschermt uwen reizenden vriend”.

kapel olv v lourd

grotje binnen


2 gedachten over “Hoogstraten (Heilig Bloedlaan) * 29/1/10”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.