West-Vlaanderen

Ardooie (Lampernissestraat 5) 4/1/13

Naast de erfoprit een Lourdesgrotje, opgebouwd uit veldsteen, met mijtervormige beeldnis met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Langsheen de Elslanderstraat een meidoornhaag en tweede erftoegang via ijzeren hek tussen bakstenen erfpijlers, onder meer met mijtervormige kapelnis.

Lampernissestraat 128088.jpg

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/207903

Lampernissestraat 128088.jpg

Hoeve opklimmend tot de 18de eeuw.

Als drie volumes in U-vormige constellatie voorkomend op de Ferrariskaart (1770-1778). De Atlas der Buurtwegen (1846) toont de L-vormige constellatie met boerenhuis en schuur-stal op de huidige plaats.

Aan straatzijde, ten noorden van het erf, een boerenhuis onder pannen zadeldak, met nieuw parement en nieuwe muuropeningen. Haaks daarop ten westen van het erf en langsheen de Elslanderstraat de 18de-eeuwse schuur in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen, op de noordelijke zijgevel met drie steunberen, vier asemgaten en vernieuwde geveltop. Langsgevels geritmeerd door lisenen, poortdoorrit, aan de westzijde met ijzeren poort, aan de erfzijde met houten korfbogige poort. Erfgevel met nieuwer ingebrachte stalvensters, getoogde deuren. Ten zuiden aangebouwd lager stalvolume.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.