Antwerpen

Arendonk (Grotstraat) 4/1/13

Nabootsing van de kerk te Lourdes, in 1879 opgericht door E.H. G.J. Van Camp, rector van het klooster Sint-Agnetendal, op de plaats waar sinds eeuwen een staakkapel stond met beeld van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten.

Lourdesgrot van cementrustiek, compleet met nis waarin huidig verschijningsbeeld van 1986 (de twee vorige beelden werden gestolen), een knielende Bernadette en waterput met in onbruik geraakte fontein, waarachter een kunstmatige heuvel met kapel. Een trap langsheen deze heuvel leidt naar de inkom. Omringende hekken met bakstenen sokkel en pijlers.

Arendonk Grotstraat 149984.jpg

Arendonk Grotstraat 149984.jpg

Verankerd, eenbeukig bakstenen gebouwtje van drie traveeën met een vlak afgesloten koor onder een leien zadeldak (nok loodrecht op de straat straat) waarop opengewerkt een houten klokkentorentje onder een ingesnoerde octogonale spits en een smeedijzeren kruis. Herhaalde herstellings- en renovatiewerken. Heden met bepleisterde en witgeschilderde punt- en lijstgevels, laatstgenoemde beëindigd met overhoekse muizentand. Rondboogvensters in platte bandomlijsting; glas-in-loodvenstertjes met symbolen van liefde, geloof en hoop. Segmentbogige toegang met opgeklampte houten deur aan lange ijzeren hengsels.

Bepleisterde en beschilderde binnenmuren en vlak plafond. Betegelde koorwand als achtergrond voor het fraaie barokke Mariabeeld, afkomstig van de oude kapel: houten madonna met zegenend Kind op de linkerarm, beiden gekroond, de Moeder met scepter en het Kind met wereldbol, geplaatst op eenvoudig altaar en afgeschermd met ijzeren hek.

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/75427

*

arendonk 1

De Lourdesgrot bij Kapel van den Heikant , gelegen aan de Kapellenroute (37 km)

Info meegedeeld door Toerisme Arendonk VZW Lea Jonkers

Gemeentehuis vrijheid 29 2370 Arendonk

*Hierbij recente foto van de prachtige Lourdesgrot in de Grotstraat te Arendonk.

Mooi onderhouden en nog druk bezocht.

bedo

arendonk grotstraat

Een gedachte over “Arendonk (Grotstraat) 4/1/13”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.