Limburg

Hasselt – Borggravevijversstraat 7-7A 3/10/20

In Hasselt staat er ook nog een (jammer genoeg) verwaarloosde Lourdesgrot. Deze staat op het domein/eigendom van de Stad Hasselt.

Het voormalige Sint-Michielsdomein was vroeger eigendom van de Katholieke Kerk, hierbij een link met informatie:

https://www.hasel.be/vakantiepatronaat-sint-michielsdomein-borggravevijversstraat-7-7a?page=1

Het toont nog maar eens aan wat voor een schitterend werk de Katholieke Kerk in het verleden heeft gedaan. Het domein ook bekend als het “Vakantiepatronaat” heeft heel veel kinderen uit gezinnen die in armoede leefden mooie tijden kunnen geven.

Er stond vroeger aan de ingang ook een beeld op een zuil met Sint-Michel en de draak, ook dat is verdwenen door een nieuwbouw van enkele jaren geleden.

Naast het voormalige Sint-Michielsdomein staan de gebouwen van de KIDS, ooit gesticht door de Fraters van Tilburg – is ook hier het Katholiek religieuze aspect jammer genoeg verdwenen. Bij een vrij recente verbouwing moest ook de buitenkapel met Mariabeeld verdwijnen…

Terug naar de Lourdesgrot. Wanneer het Mariabeeld verdwenen is (idem voor Bernadette) weet ik niet, ik kan mij nog herinneren dat het er stond, maar dat is intussen toch ook wel een heel wat jaren geleden.

Omdat het voormalige domein onder impuls van de Katholieke Kerk werd opgericht, werd indertijd ook de Lourdesgrot gebouwd.

Jammer dat dit allemaal verdwijnt. Ook omdat men de hele sociale (!) geschiedenis van het Sint-Michielsdomein heeft laten verdwijnen, de waarde voor vele kinderen. Klaarblijkelijk is het belangrijk dat men al het goede werk van de Kerk uitwist. Deze geschiedenis, en liefdadigheid voor zoveel kinderen, wordt graag verzwegen omdat de Kerk dit heeft gedaan…

Vriendelijke groeten,
Mark Goris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.