Vlaams-Brabant

Linter (Wommersom)* 25/8/8

De Lourdesgrot aan de Kouterstraat 4 in Wommersom, in 1990 gebouwd door Louis Lambert na de genezing van een zwaar rugletsel, is uitgegroeid tot een klein bedevaartsoord.

Linter W

grot Wommersom

De Lourdesgrot aan de Kouterstraat 4 in Wommersom, in 1990 gebouwd door Louis Lambert na de genezing van een zwaar rugletsel, is uitgegroeid tot een klein bedevaartsoord. Gemiddeld komen 2.500 mensen per jaar bidden aan de grot. Louis (72) en Leona (73) Lambert-Dewil onderhouden deze grot nog steeds. 016/780294

Deze plaats is minder bewegwijzerd, maar in café bij Carlo aan de kerk weet iedereen u de weg te explikeren.

Binnenin de grot bevinden zich verschillende danktegeltjes. Het Mariabeeld wordt verlicht.

Leona Dewil bezit bovendien een meer dan 34 jaar oude zakdoek met een sterke, zeer aangename rozengeur. ,,Dat is mijn oude zakdoek die in 1974 tijdens de terugreis van het Italiaanse bedevaartsoord San Damiano in de autobus plotseling zo begon te geuren”, getuigt Leona. ,,Niemand begreep er iets van, heel de bus werd ondergedompeld in die geur. Het eigenaardige is dat de aangename, sterke rozengeur na meer dan 34 jaar nog steeds niet verdwenen is. Ook niet na een flinke wasbeurt in de kookwas en het opbergen van de zakdoek in een kas vol sigaren.” Zij bewaart deze zakdoek nu al jaren met alle eerbied in een houten pralinedoos, samen met een gedenkprentje van Mama Roza van San Damiano.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=g1q105m82

http://webnieuws3.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=g1q105m84

Voor meer info: http://www.box.net/shared/xyqqil72ph (artikel uit de GVA)

Foto’s van de inhuldiging in 1989:

inhuldiging priester

Pater Godfried uit Kortrijk zegende de grot 20 jaar geleden in.

inhildiging menigte

Een grote menigte gelovigen stroomde toe.

Leona had allemaal papieren bloemen gemaakt om in de struiken te hangen. Ze waren net echt. Er kwamen zelfs mensen om een scheut vragen….Schamen

zang inhuldiging

Zanger Luc Van Meeuwen zong de mis  (Luc Van Meeuwen en Sandamianovrienden). Luc treedt nu op in de shows van Bobbejaanland.

Mooie pentekening gemaakt door Discart Luc, een werkmakker van de zoon des huizes.

pentekening

Op 18/7/2009 brachten wij Louis en Leona een bezoek en maakten de volgende foto’s:

SSA44262

Met dit beeldje begint het verhaal. Louis had het gewonnen bij een tombola in een café. Louis werkte als bruggenbouwer bij Betonac. Toen hij een werkongeval kreeg, waarbij hij zijn rug brak, was hij zes maanden lang verlamd. Hij was toen al zestien maal naar Lourdes geweest (inmiddels 40X) en hij beloofde Maria een grot te zullen bouwen als hij terug zou kunnen lopen.

Vrij snel kwam er beweging in zijn benen en hij hield woord. Gedurende één jaar bouwden Leona en hijzelf aan deze grot. Leona maakte alle beton in hun betonmolen: dit was maar liefst de verwerking van 3.800kg. cement en 7 ton kiezel. Hij vroeg er een heuse bouwvergunning voor aan en inmiddels staat de grot op de stafkaarten van het leger.

SSA44265

Leona laat ons ook de geurende zakdoek zien. Zij bracht hem mee van een bezoek aan het Italiaanse San Damiano, waar Rosa Buzzini (1909-1981) Maria ook mocht aanschouwen.

SSA44273

Het Mariabeeld is 128 cm. hoog en weegt 115 kg.

Bernadette is 90 cm; hoog en 60 kg. zwaar.

De beelden werden door Louis zelf geschilderd, die ook graag andere heiligenbeelden restaureert.

De plaatsing van het Mariabeeld is op zich ook al een heel verhaal. Dit gebeurde door maar liefst 13 vrienden die haar omhoog trokken langs een hellende ladder, die fungeerde als een soort rits. Louis trok het beeld recht in de nis.

Pikant detail is dat Louis na de bouw van de grot niet meer kon lopen. Toen de beelden er dan waren, kon hij ineens weer gaan.

SSA44267

SSA44269

SSA44268

SSA44270

SSA44271

Vooral in de Kerstperiode is de grot mooi versierd met lichtkabels in allerlei figuren. Tijdens de lente en zomer is er een echte bloemenweelde.

Op woensdag 23 juli 2009 om 18 uur is er aan de grot een openluchtmis geweest, opgedragen door priester Ivan Lammens (0477/806093) uit Neerlinter, ten behoeve van een televisiereportage van de NOS.

Opname NOS 22/7/2009 (Paul Sneijder, Eva en cameraman): 70 gelovigen namen deel aan gebed, zang en eucharistie. De weergod was zeer gunstig. We spreken van een welgeslaagde avond.

SSA44411

SSA44412

SSA44413

SSA44414

SSA44415

Het grotje op Kerstdag bij avond:

SSA45613

SSA45614

SSA45615

SSA45616

SSA45617

SSA45618

*Foto en tekst geschonken door Omer Heusdens

openbare grot

openbare grot

* De grottenman in Iedereen Beroemd:  http://www.een.be/mediatheek/tag/8684?page=29

* Interview door Bart Claes op dinsdag 28/7/2015, gepubliceerd in Het Laatste Nieuws op 01/08/2015 (blz. 42 – regionaal nieuws)

* Louis en Leona op de Wall of Fame van Linter met hun prachtige Lourdesgrot

openbare grot

openbare grot

openbare grot

8 gedachten over “Linter (Wommersom)* 25/8/8”

 1. Hopelijk zal u en uw familie nog lang gezond mogen blijven. U heeft mijn echtgenoot met zijn hondje tegengekomen te Hamoir(4180). Hij heeft mij over uw grot verteld. Ze was mij reeds welbekend. Moge deze grot beschermd blijven.

  Like

 2. Hartelijk gefeliciteerd met de enorme hoeveelheid aan grotten.
  Mijn ouders hebben je artikel in het parochieblad gelezen en toen ik vertelde dat ik je kende en wist van je passie waren ze ontroerd.
  Je moet weten dat mijn ouders in Lourdes zijn getrouwd in het jaar 1952 ( dus volgende zomer 60j. geleden)
  Ze gaan minstens 1x per jaar er naartoe en sinds een 7 tal jaar ga ik met hen mee.
  Ik kom als een ander mens terug thuis – ik zou mijn jaarlijkse bedevaart niet meer kunnen missen, Lourdes doet iets met mensen.
  Elke zondag rijden mijn ouders naar het ene of andere kapelleke ( waar zouden oude mensen anders wel naartoe gaan = dit zijn de woorden van mijn mama) ze gaan ook geregeld naar Bitsingen grot.
  Zijn dus na je artikel naar Wommersom en Trognée gereden en moest jullie een welgemeende merci en veel geluk in je zoektocht wensen
  Zal van de zomer je nog een paar foto’s opsturen, weet nog een klein Lourdeskapelleke staan , weet de straat niet, maar weet de weg ongeveer dan toch.
  Laat iets weten als je boek klaar is. Ik ken alleszins al een paar mensen die zitten te popelen om er door te bladen.
  Dikke merci voor het gelukkig maken van oa mijn ouders
  Creeten viviane
  viviane.creeten@g-o.be

  Like

 3. Hello Louis uit Pellenberg,
  Ik heb je donderdagavond op televisie (VRT) gezien.
  We hebben tesamen in Pellenberg gezeten, je weet (de dikke nek let de korfbal).
  Ik wens jullie nog een aangenaam en gondsdienstig leven.
  Marie-Jeanne uit Zaventem

  Like

 4. Groot nieuws, op 28/5/2015 werd de Lourdesgrot 25 jaar, zijn Louis en Leona 60 jaar getrouwd én werd Leona 80! En dat allemaal op één dag!
  3X proficiat!

  Like

 5. Deze Lourdesgrot zal meewerken aan de opnames van ‘Familie’ (VTM)!
  Tof! Ik duim voor Louis en Leona. Goed dat één van hun levenswerken in de schijnwerkers staat. Maria is alvast content voor de promotie 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.