Vlaams-Brabant

Kortenaken(Waanrode)* 26/8/8

Deze grot is gelegen achter de vrije basisschool De Zonnebloem – Oude Diestsestraat 4, vlakbij de kerk en de kasteelhoeve Vander Velpen uit 1846. Er is een goede bewegwijzering.

SSA42549

SSA42549

SSA42551

SSA42552

Deze grot is gelegen achter de vrije basisschool De Zonnebloem, vlakbij de kerk en de kasteelhoeve Vander Velpen uit 1846. Er is een goede bewegwijzering.

Suzanne Schuyten (68) onderhoudt al veertien jaar de Lourdesgrot aan de Oude Diestsestraat uit dankbaarheid voor een onverhoopte genezing. 

In 1933 werd ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de verschijningen in Lourdes in Waanrode een Lourdesgrot opgericht. Kunstenaar Janssens-Geysels uit Mol is de bouwer van deze prachtige grot.
Deze grot bestaat thans 75 jaar. 

Rechts van de grot is er een originele steen van Lourdes ingemetseld.

Achter de grot bevindt zich een beeldengalerij met bijbelse tafgerelen: De voorzegging van Simeon – De vlucht naar Egypte – Verlies van Jezus in de tempel – Ontmoeting van jezus op de lijdensweg – Maria aan de voet van het kruis – Afdoening van het kruis en Maria bij het graf. Er staat eveneens een levensgroot kruisbeeld met Christusfiguur.

Let ook op de preekstoel rechts.

Naast het steentje uit de grot van Lourdes staan er in het park rond de grot ook nog twee bomen afkomstig van Lourdes. In 1966 ging onze dorpsgenoot Alfons Van Brusselt naar Lourdes en bracht tien scheuten mee van bomen uit het park aan de Lourdesbasiliek. Hij plantte ze thuis uit, maar slechts twee schoten echt wortel. Twee jaar later, in 1968 (dus 40 jaar geleden), werden ze aan de grot geplant. De twee kastanjebomen, links van de grot en van mekaar gescheiden door het pad rond de grot, zijn nu hoge ‘windvangers’ geworden.

Voor meer info: zie “Van grot tot kapel in Waanrode”, een mooie uitgave van de Culturele Dorpsraad VZW Waanrode uit 2008. Voor meer info: Dorpsraad Waanrode [dorpsraad.waanrode@scarlet.be]

*

openbare grot

HLN 06072013

openbare grot

 * Gezien in Café Onder Den Toren – Dorp 2, 3473 Kortenaken

7 gedachten over “Kortenaken(Waanrode)* 26/8/8”

  1. Hallo,op deze laatste dinsdagmorgen van de vakantie ben ik op bezoek geweest op je nieuwe blogje, ik heet alle nieuwkomers graag welkom zo kan ik er onmiddelijk mijn favorieten uitpikken en ik hoop dat je hier een fijne tijd zult hebben . Veel plezier nog verder. Daaaaag!!

    Like

  2. Opdrachtgeefster= Julie Serré; op haar graf op het kerkhof zou ook een grot staan.
    Uit: Verborgen monumenten: Kapellen en kruisen – Inventaris Kortenaken – IGO Leuven

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.